Duyuru

Telefon Kodu ve İbre Köprüsü Açılmadan Sırp Belediyeler Birliği Olmayacak

Kosova Haberleri

  /   480   /   18 Haziran 2016, Cumartesi

Kosova Haber
 Yazdır

  Kosova Hükümeti bugün (16.06.2016) 1 Ocak- 14 Haziran 2016 döneminde Brüksel diyalogunda mevcut durum değerlendirmesi içerikli periyodik raporu Avrupa Birliği’ne sundu. 


Raporda Brüksel diyalogunda varılan anlaşmaların uygulanması genelde sağlanan ilerlemeler ve sorunlar değerlendiriliyor.


Rapor, Diyalog Bakanı ve aynı zamanda Başmüzakereci olan Edita Tahiri tarafından imzalandı.


Brüksel diyaloguna Hükümet’in önem verdiğine işaret edilen raporda, İstikrar ve Ortaklık Anlaşması’nın imzalanması ve Nisan’da vize serbestisinin yürürlüğe girdiği belirtiliyor. 


Kosova’nın Brüksel’de varılan anlaşmaların uygulanması yönünde AB ile sıkı işbirliğinde bulunduğu belirtilirken önemli ilerleme kaydedilmediği vurgulanıyor. Sırbistan’ın pratik olarak anlaşmalar sürecinin bloke edildiği belirtilen raporda, Kosova devlet kodu ve Kosova Enerji İletim Sistemi’nin bağımsız işlevini engellediği vurgulanıyor. Haziran 2016’da Mitroviça’daki İbre köprüsünün açılması gereğine işaret edilen raporda Kosova’nın bu engellere yanıt vermediğine fakat Sırp Belediyeler Birliği anlaşması uygulanması üzerinde durmadığına dikkat çekiliyor. 



Avusturya’nın zamanında başvurduğu Kosova için telefon kodunun (383) Ocak 2016’da verilmesi beklendiği ancak Kosova’nın tüm yükümlülükleri yerine getirmesine rağmen Sırbistan’ın bunu bloke ettiği belirtiliyor.



Raporda, Sırbistan’ın engellerine yanıt olarak Kosova’nın ayan bir şekilde Sırp Belediyeler Birliği konusunda hiçbir adım atılmayacağını ifade ettiği belirtiliyor.  

Yorumlar