Duyuru

YTD, hükümet şartları karşılayana kadar BH'de kalacak

Bosna Haberleri

  /   620   /   02 Şubat 2014, Pazar

 Yazdır

  

 

 

Barış Uygulama Konseyi İcra Kurulu siyasi direktörleri Saraybosna'da yaptıkları iki günlük toplantı sonunda, ancak üzerinde anlaşma sağlanan hedef ve şartların eksiksiz şekilde yerine getirilmesinin YTD'nin BH'deki görevine son verebileceğini vurguladılar.

Southeast European Times için Saraybosna'dan Antonio Prlenda'nın haberi -- 27/06/08

photo

BH Başbakanı Nikola Spiriç, "YTD'nin BH'de kalmaya devam etmesi yönünde çağrıda bulunanlar yerli kurumların güvenilirliğini tanımıyorlar." dedi. [Getty Images]

Barış Uygulama Konseyi (PIC) İcra Kurulu siyasi direktörleri bu hafta Saraybosna'da yaptıkları toplantıda, Yüksek Temsilciler Dairesi'nin (YTD) Bosna-Hersek (BH) 27 Şubat'ta Brüksel'de yapılan PIC toplantısında belirlenen beş amaç ve iki şartın tümünü yerine getirmekte başarısız olduğu sürece ülkede kalmasına karar verdiler.

İki gün süren toplantılarını 25 Haziran Çarşamba günü Saraybosna'da tamamlayan siyasi direktörler, iki hafta önce İstikrar ve Ortaklık Anlaşması'nın (SAA) imzalanmasının YTD'nin Avrupa Birliği Özel Temsilciliği'ne (EUSR) dönüşümüne ilişkin ilk iki şartı yerine getirdiğini vurguladılar. Ancak yayınlanan ortak bildiride, BH'nin siyasi liderlerine geri kalan kriterleri de yerine getirmeleri yönünde çağrıda bulunuldu.

Bu açıdan, hükümetin kamu malları ve orduya ait gayrımenkullere ilişkin sorunu çözmesi gerekiyor. Ülkenin Brcko İlçesinin statüsünü hukuki açıdan tanımlayıp Brcko Nihai Ödülünü tamamlaması gerekiyor. Mali sürdürülebilirlik açısından, bir Mali Kurul oluşturulması olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Hükümetin bunlara ek olarak hukukun üstünlüğünü sağlamlaştırmak için bir ulusal savaş suçları politikası benimsemesi de gerekiyor.

PIC İcra Kurulu hükümetin ikinci şartı yerine getirmesi, Dayton Anlaşmasına tam olarak uyarak ve her türlü alevlendirici eylemden kaçınarak PIC'den BH'deki durumla ilgili olumlu bir değerlendirme alması gerektiğini ne yinelediler.

Rus heyeti, YTD'nin görevine son verilmesine ilişkin belli bir tarih üzerinde ısrar ettiği için bildiriyi imzalamayı reddetti.

BH Yüksek Temsilcisi Miroslav Lajcak sonrasında yaptığı açıklamada, "Diğer PIC üyeleri Rusya'nın talebini, zaman değil sonuçlara dayanan düşünce tarzına tamamen aykırı olacağı için kabul edemediler." dedi.

Ancak bazı yetkililer, YTD'nin görevine hemen son verilmesini talep ediyorlar. BH Başbakanı Nikola Spiriç PIC toplantısında yaptığı konuşmada, "YTD'nin BH'de kalmaya devam etmesi yönünde çağrıda bulunanlar yerli kurumların güvenilirliğini tanımıyorlar." dedi.

BH Partisi genel başkanı ve BH cumhurbaşkanlığı üyesi Haris Silayciç, toplantıya katılan parti liderlerinin çoğunun YTD'nin şu anda sonlandırılmasına karşı olduklarını vurguladı. PIC üyeleri ve BH kurumlarının temsilcileri oybirliğiyle anayasa reformunun gerekli olduğunu ve bu yöndeki faaliyetlerin Ekim ayında yapılacak yerel seçimlerden sonra başlayacağını söylüyorlar.

Lajcak, "Ancak YTD'nin görev süresiyle yeni anayasa arasında yapay bir bağlantı kurulmasından yana değilim." diye vurguladı. Yüksek temsilci, PIC siyasi direktörlerinin bir sonraki toplantısının Kasım ayında Saraybosna'da yapılacağını kaydetti.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar