Duyuru

Buzhala’nın Cezalanması İstemi Tepkiyle Karşılandı

Kosova Haberleri - Kosova Haberleri

  /   397   /   28 Temmuz 2016, Perşembe

Kosova Haber
 Yazdır

  Kosova Dışişleri Bakanı Valon Murtezaj, “Kosova’da, demokratik olan, yasalar doğrultusunda hareket edilir” derken Kosova Gazeteciler Derneği-AGK, Berat Buzhala’nın tutuklanıp cezalandırılması talebini kınadı.

Türkiye’nin Priştine Büyükelçiliği’nin Türkiye’de yaşanan askeri darbesi girişimi sırasında Kosovalıları darbeye teşvik eden gazeteci Berat Buzhala’ya karşı önlemlerin alınması çağrısı Kosova’da tepkilere neden oldu. 

T.C. Priştine Büyükelçiliği, Buzhala’nın yabancı çatışmalara Kosovalıların katılımının cezalanmasını öngören yasa ile yargılanması isteminde bulunduğunu Reuters duyurdu. 

Bu istemi Özgür Avrupa Radyosu’na değerlendiren Kosova Dışişleri Bakanı Valon Murtezaj, “Kosova’da, demokratik olan, yasalar doğrultusunda hareket edilir” dedi ve “Dışişleri Bakanlığı dışarıyla iletişimin kapısıdır” sözlerini de ekledi.

Yabancı çatışmalara katılım kanun ile 6 aydan 5 yıl hapis cezasını öngörüyor. 

Buzhala, Türkiye’de darbe girişimi ile ilgili yorumunda diğerleri arasında ironi yaparak “Türkiye’de tatilde bulunan Kosova Cumhuriyeti’nin tüm vatandaşlarını,  orduya katılmalarını davet ediyorum.” şeklinde ifadeyi kullanmıştı.

 AGK, Büyükelçi Kılıç’ın Kosova’dan Uzaklaştırılmasını Talep Ediyor

 
Kosova Gazeteciler Derneği-AGK basına yayımladığı bir açıklama ile Büyükelçilik aracılığıyla Türkiye Hükümeti’nin gazeteci Berat Buzhala’nın tutuklanıp cezalandırılması talebini kınamaktadır.

Kosova Gazeteciler Derneği-AGK  Türkiye Büyükelçiliği’nin sözkonusu gazeteciye karşı önlemlerin alınmasına dair Dışişleri Bakanlığı’na yapılan çağırısının  ağır ihlali teşkil ettiğini iddia etmektedir.

Derneğin açıklamasında bundan başka Kosova’da gazetecilerin Anayasa ile garanti edilen ve kimse tarafından riske atılamayacağı ifade özgürlüğüne sahip olduğu belirtiliyor.

Bu olayın  yayımlanmasından sonra AGK ‘Facebook’-taki statüsün tamamen ironi nitelikte olduğunu anlatan gazeteci Buzhala ile temasa geçti.
 
Bu nedenle Kosova Gazeteciler Derneği-AGK Priştine’deki Türkiye Büyükelçiliği’nden bu skandal olaydan dolayı en kısa zamanda özür dilenmesini ve Kosova’dan Büyükelçi Kıvılcım Kılıç’ın uzaklaştırılmasını talep etmektedir.  

Yorumlar