Duyuru

Makedonya ve Kosova devlet sınırı çizme işlemine resmen başladılar

Makedonya

  /   456   /   02 Şubat 2014, Pazar

 Yazdır

  

 

 

ÜSKÜP, Makedonya -- Makedonya ve Kosova, 150 kilometre uzunluğundaki ortak sınırlarını çizme çalışmalarının resmen başlatılmasının bir simgesi olarak 30 Haziran Pazartesi günü üçgen bir levha diktiler. Makedonya'nın Kosova ile arasındaki kuzey sınırı, eski Yugoslav cumhuriyetinin 1991 yılında bağımsızlık kazanmasından bu yana resmen çizilmemişti. Makedonya ve Kosova Mart ayında, Kosova'nın Sırbistan'dan bağımsızlık ilan etmesinden kısa bir süre sonra konuyla ilgili ortak bir komite kurdular. Makedonya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Vasko Andonovski'nin açıklamasına göre sınır çizimi yaz boyunca devam ederken, çalışmaların hızını dağlık arazideki hava şartları belirleyecek. Andonovski işçilerin Pazartesi günü 12 km'yi çizdiğini de ekledi.

Öte yandan Pazartesi günü, Kosova'daki Uluslararası Sivil Dairesi başkanı Pieter Feith, AB polis ve yargı misyonu EULEX'in Kosova'nın tamamında görev yapmasının önemini vurguladı. Uluslararası Kosova İcra Grubu toplantısı sonrasında Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu ile ortak basın toplantısı düzenleyen Feith, EULEX'in Sırp nüfusun yoğun olduğu kuzey bölgesinde bir an önce göreve başlamasını umduğunu belirtmekle birlikte belli bir takvim vermekten kaçındı. Yetkili, uluslararası toplum açısından, Kosova'nın kuzeyinde yeni kurulan Sırp parlamentosunun "hiçbir hukuki etkisi" bulunmadığını da kaydetti.

Bu arada AGİT tarafından düzenlenen yeni bir ankette, KFOR'un Kosova'da en fazla güvenilen kurum olduğu ve onu Kosova Polis Teşkilatı'nın izlediği ortaya kondu. Katılımcılar en çok yargıya güvenmediklerini belirttiler. Anket kuruluşu anketi geçen yıl, Kosova'nın bağımsızlık ilanından önce düzenlemişlti. (Kirilica, MIA, Makfax, A1 TV, AP, B92, INA, Xinhua - 30/06/08)  

 

  

Yorumlar