Duyuru

Makedonya-Kosova sınırı yaz sonuna kadar çizilecek

Kosova Haberleri

  /   413   /   02 Şubat 2014, Pazar

 Yazdır

  

 

 

Makedonya ile Kosova arasındaki 150 km uzunluğundaki tartışmalı sınır, Makedonya'nın 1991 yılındaki bağımsızlığından bu yana sorun teşkil ediyor.

Southeast European Times için Üsküp'ten Zoran Nikolovski'nin haberi -- 03/07/08

photo

Makedonya'nın Kosova sınırının çizilmesine yedi yıl süren bir tartışmadan sonra devam edildi. [Arşiv]

Kosova'nın bağımsızlığının tanınmasının habercisi olarak görülen Makedonya-Kosova sınırını çizme süreci bu hafta başladı. İşçiler ilk sınır taşını, 30 Haziran Pazartesi günü Makedonya'nın Kosova ile olan kuzey sınırına, Makedonya, Kosova ve Arnavutluk sınırlarının buluştuğu noktada yetkililer tarafından kurulmuş bir piramide yerleştirdiler. 150 km uzunluğundaki sınır Makedonya'nın 1991 yılındaki bağımsızlığından bu yana çizilmemiş durumdaydı.

Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Bu ortak bir süreçtir ve biz de mümkün olan en iyi şekilde çözülmesini bekliyoruz." dedi.

Makedonya ve Sırbistan 2001 yılında sınırlarını belirleyen bir anlaşma imzalamalarına karşın, Kosova sınırın kendisiyle Makedonya arasındaki bölümünü tanımayı reddetti. İki ülke arasındaki sınırın tanımlanması, BM elçisi Martti Ahtisaari'nin 2007 yılındaki planının bir parçasıydı.

Priştine'deki yetkililer Kosova'nın bağımsızlığının tanınması ve bunun sınır çiziminden önce olması gerektiği görüşündeler. Ancak Makedon hükümeti önce sınır çizimini gerekli görüyor.

Üsküp, Priştine ve Belgrad arasında uzun süreli bir mesajlaşma sonrasında, inşaat ekipleri sonunda sahaya çıktılar. Üsküp sınırın bir an önce çizilmesini istemesine karşın, Priştine iki bölgedeki yaklaşık 2 bin hektarlık orman ve otlak arazisinin statüsünü sorguladı, Belgrad ise herhangi bir sınır çizimine girişilmeden önce temsilcilerinin var olmasında ısrar etti.

Bekleme hali, Üsküp ve Priştineli yetkililerin Mart ayı sonunda ortak bir sınır çizim komisyonu kurmalarıyla sona erdi.

Makedon Sınır Çizim Komisyonu Başkanı Todor Nanev'e göre, ekipler sınırın ilk 12 km'lik bölümüne altı ana taş diktiler. Ayrıca sınıra üzerinde rakam bulunan beton piramitler de dikiyorlar.

Makedonya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Vasko Andonovski'ye göre, yetkililer sınır çiziminin bu yaz tamamlanmasını beklerken, sürecin hızını dağlık bölgedeki hava şartları belirleyecek.

Yerel basına göreyse sınır çizimi halkın nezaretinin dışında başladı ve 2001'deki işaretlemede herhangi bir değişiklik yapılıp yapılmadığı belli değil.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.

 

  

Yorumlar