Duyuru

Arnavutluk, Şahdeniz gazına talip

Arnavutluk Haberleri

  /   384   /   03 Mart 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, "Arap gazının son teslim yeri Avrupa olacak" dedi

06.07.2008 12:38

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa'nın, Türkiye'den geçen boru hattı üzerinden Şahdeniz gazı talebinde bulunduğunu bildirdi.
Hırvatistan'ın Dubrovnik şehrinde bu yıl üçüncüsü düzenlenen ''Hırvatistan Zirvesi 2008: Güvenlik, Refah, Büyüme'' konferansına katılan Bakan Güler, buradaki temaslarına ilişkin A.A muhabirine açıklamalarda bulundu.
Ağırlıklı olarak ekonomik gelişmeler ve enerji güvenliği konularının görüşüldüğü zirveye 32 ülkeden cumhurbaşkanları, başbakanlar, dışişleri bakanları, NATO ve Avrupa Birliği temsilcilerinin yanı sıra 25 düşünce kuruluşu ve uluslararası kuruluşların temsilcilerinin katıldığını anlatan Güler, kendisinin de zirvenin ikinci günündeki ''Avrupa'nın Enerji Stratejileri'' başlıklı oturumda bir konuşma yaptığını söyledi.
Konuşmasında Türkiye'nin enerji stratejisini anlattığını belirten Güler, özellikle Türkiye'nin bir enerji koridoru olma yolunda gerçekleştirdiği ve Avrupa'nın da önemsediği Nabucco, BTC, Şahdeniz, Samsun-Ceyhan, Ceyhan Enerji Terminali projeleri hakkında geniş bilgi verdiğini kaydetti.


YENİLENEBİLİR ENERJİDE ORTAK AR-GE TEKLİFİ
Bakan Güler, temasları kapsamında Güneydoğu Avrupa ülkelerine yenilenebilir enerjide ortak Ar-Ge çalışmaları teklif ettiğine de işaret ederken, bunun çok ilgi gördüğünü ve ortak Ar-Ge çalışmalarının başlatılabileceğine dönük olumlu sinyaller aldığını söyledi. Zirvede, küresel ısınma konusunun da gündeme geldiğini belirten Güler, konuşmasında iklim değişiklikleriyle mücadele ve sürdürülebilir büyüme için enerji verimliliğine dikkat çektiğini kaydetti. Güler, bu konuda bütün hükümetlerin inisiyatif alarak katkı sağlamasının önemini vurguladığını anlattı.

NABUCCO PROJESİ
Güler konuşmasında Nabucco projesinin hızlı bir şekilde yürüdüğünü ve önümüzdeki günlerde hükümetler arası anlaşmaların yapılacağına işaret ederek, bunun da hızla bir şekilde bitirilmesi konusunda ortak bir kanaat oluştuğunu kaydetti. AB ve Güney Doğu Avrupa açısından Nabucco'nun enerji arz güvenliği noktasında son derece önemli bir rol oynayacağını belirten, Güler, ülkelerin enerji koridoru ve arz güvenliği konularında Türkiye'ye sıcak yaklaşımları olduğunu dile getirdi.


ARZ GÜVENLİĞİNE SOMUT ÖRNEK
Türkiye'nin Avrupa Birliğinin enerji güvenliğinin ayrılmaz bir parçası olduğunu vurgulayan Güler, şöyle devam etti:
''2007 dünya petrol tüketiminin günde bir milyon varil arttığı dikkate alındığında, tek başına BTC, günlük dünya petrol tüketim artışını tek başına karşılayan bir proje. Bu da Türkiye'nin dünya arz güvenliğine sağlamış olduğu katkının somut bir örneğidir.''
Bakan Güler, Türkiye elektrik sisteminin AB elektrik sistemi ile senkron paralel çalışmasına imkan sağlayacak Avrupa Ortak Elektrik Şebekesine (UCTE) üyelik konusunun da ele alındığını bildirdi.
Enerji Bakanı Güler, Arap gazı boru hattına ilişkin olarak da Arap gazının son teslim yeri Avrupa olacak şekilde çalışma yürüttüklerini zirvede deklare ettiklerini söyledi.


ARNAVUTLUK'UN GAZ TALEBİ
Bakan Güler, temasları kapsamında Arnavutluk Başbakanı Sali Berisha ile yaptığı ikili görüşmede ise Şahdeniz doğal gaz boru hattı konusunun gündeme geldiğini belirterek, N''Arnavutluk Başbakanı Berişa, Türkiye'den geçen boru hattı üzerinden Şahdeniz gazı talebinde bulundu'' dedi. Bakan Güler, bugün temaslarını tamamlayarak, akşam saatlerinde yurda dönecek.


 

  

Yorumlar