Duyuru

Bakan Davutoglu - MATUSITEB gorusmesi

Makedonya

  /   1389   /   03 Mart 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

26.03.2010 - T.C. Dışişleri Bakanı Sn. Prof. Dr. Ahmet DAVUTOĞLU ile görüşme yapıldı

Resmi ziyaret için Makedonya’da bulunan Türkiye Cunhuriyeti Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet DAVUTOĞLU ile 26.03.2010 Cuma günü Üsküp’te MATÜSİTEB heyetini kabul etti.  Görüşmeye T.C. Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet DAVUTOĞLU’nun yanısıra T.C. Başbakanlık Müşaviri Gürsel DÖNMEZ ve T.C. Üsküp Büyükelçisi A. Hakan OKÇAL da katıldı. MATÜSİTEB heyetini temsilen MATÜSİTEB Genel Başkanı Süleyman BAKİ, Başkan yardımcıları Ersin İSMAİL ve Tahsin İBRAHİM, Genel Sekreter Salih MURAT ve İcra müdürü Ardiyan İSMAİL katıldılar.

Samimi bir havada gerçekleştirilen görüşmede T.C. Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet DAVUTOĞLU, MATÜSİTEB’in çalışmalarından haberdar olduğunu ve takdir ettiğini ifade etti. Davutoğlu, MATÜSİTEB’in tüm Balkanlarda ve Türk dünyasında örnek oluşturacak bir kuruluş olduğunu da belirtti. Türkiye olarak bugüne kadar MATÜSİTEB’in yaptığı faaliyet ve çalışmaları desteklediklerini, bundan sonra da destek vereceklerini ifade etti.

MATÜSİTEB Genel Başkanı Süleyman Baki, Makedonya’da yaşayan Türk halkına ve MATÜSİTEB’e verdikleri değer ve destekten dolayı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun şahsında Türkiye Cumhuriyeti devletine ve hükümetine şükranlarını ifade etti. Süleyman Baki, Türk halkının kalkınması ve hakketiği yere ulaşması için MATÜSİTEB’in yaptığı çalışmalar ve projeler hakkında bilgi verdikten sonra Makedonya’da yaşayan ve kurucu unsur olan Türkler’in eğitim, kültür, sosyal ve ekonomik alanda karşılaştıları bazı sorunların kısa zamanda giderileciğini ümit ettiklerini, bu noktada Makedonya’daki kurum ve kuruluşlarla iyi bir diyalog içerisinde olduklarını ifade etti. Bu diyalog ve iyi niyet içerisinde başta eğitim ve kültürel alanda yaşanan sorunların Türkleri üzdüğünü fakat halledilemeyecek meseleler olmadığını dile getirdi. Bu noktada Türkiye Cumhuriyeti’nin desteklerinin önemli olduğunun altını çizen Genel Başkan Süleyman Baki, eğitimde Türkçe ders kitaplarının basılmaması, Eğitim Bakanlığı’nda Türk uzmanlarının olmayışı, kadro sorunu özellikle Doğu Makedonya bölgesinde eğitimde yaşanan eğitim sorunlarının en kısa zamanda Makedonya hükümeti tarafından dikkate alınıp halledileceğini temenni ettiklerini belirtti. Ayrıca, Pirlepe’deki Çarşı Camii ile Manastır’daki Yeni Camii’nin üzerinde oynanan kirli oyunların Türk halkını rencide ettiğini özellikle son dönemlerde Üsküp’teki Burmalı Camii’nin Üsküp 2014 Projesi kapsamında değerlendirilmemesi Türk ve diğer topluluklar nezdinde büyük üzüntüye neden olduğunu belirterek başta Burmalı Camii olmak üzere Osmanlı Türk eserlerinin bir an önce inşa edilmesini talep ettiklerini ve bu eserlerin yeniden ivedilikle inşa edilmesini hükümetten beklediklerinin altını çizdi.

Türkiye Dışileri bakanı Davutoğlu, MATÜSİTEB’in dile getirdiği bu hususların önemli olduğunu belirterek bu konuda Türkiye’nin tavrının açık olduğunu ifade etti.

Görüşmenin sonunda MATÜSİTEB Genel Başkanı Süleyman Baki, MATÜSİTEB heyetini kabul ettiği için Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na bir daha teşekkür etti. Ayrıca MATÜSİTEB’in yayınladığı Türkçe  İlköğretim ve Liselerde Sorunlar ve Çözüm Önerileri Raporu yanısıra birkaç kitap ile birlikte günün anısına Burmalı Camii’nin eski resmini içeren bir lehva sunuldu.

  

  

Yorumlar