Duyuru

Makedonya kamu idaresi reformuyla uğraşıyor

Makedonya

  /   445   /   03 Mart 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

Komünizmin çöküşünden bu yana başa geçen en saldırgan reformcu hükümet olarak görülen Başbakan Nikola Gruevski'nin yeni hükümetini, komünist dönemden kalma kamu idaresini iyileştirmede zor bir iş bekliyor.

Southeast European Times için Üsküp'ten Goran Trajkov'un haberi -- 07/07/08

photo

Başbakan Nikola Gruevski ve hükümetini kamu idaresi reformunda zorlu bir dönem bekliyor. [Getty Images]

Makedonya'nın kamu idaresi 1991 yılındaki bağımsızlık ilanından bu yana hiçbir değişikliğe uğramadı. Kamu idaresi reformuna ilişkin strateji ve program ilk olarak 1999 yılında gündeme gelmesine karşın hükümet yeni stratejiyi uygulamak için pek bir şey yapmış değil.

Aşırı kadrolaşma çözüm bekleyen sorunlardan biri. Şu anda devlet dairelerinde 128 bin kişi çalışmasına karşın, Makedon ve uluslararası uzmanlar 40 binden fazlasını gerekli görmüyorlar ve bunun için de işgücünde yaklaşık %69 oranında bir azaltma gerekecek.

Makedonya'da son 17 yıl içinde iktidar bir çok defa el değiştirmesine karşın, seçmenleri kızdırmamak için kimse kamu hizmeti saflarında bir azaltıma gitmeye cesaret edemedi.

Yaygın beceri ve nitelik eksikliği devletin bir başka sorunu. bir çok memur görevleri için gereken yetkiye ve hatta belirtilmiş niteliklere bile sahip değil.

AB üyeliğiyle ilgili Kopenhag kriterlerinde öngörülen siyasi, ekonomik ve idari hedeflerin ötesinde, aday ülkelerin bir yükümlülüğü daha yerine getirmeleri gerekiyor, o da demokratik toplum ve pazar ekonomisinin ortaya çıkmasını kolaylaştırmak için kamu idaresinde sürekli reform yapılması.

Üsküp'ün bu kriterleri yerine getirmesi için, nitelik ve deneyimleri ödüllendiren bir liyakat sistemi oluşturulması gerekiyor. Şu anda Makedonya'da devlet memuru olabilmek için gereken tek ön şart "düzgün" bir etnik geçmişe veya parti ilişkisine sahip olmak ki bunların hiçbiri de üretkenlik veya ehliyeti garanti etmiyor. Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası sürekli olarak parti üyeliğine dayanarak işe almaya karşı tavsiyede bulunsalar da pek işe yaramıyor.

Bu konuda, USAID'in desteğiyle Memurlar Dairesi (CSA) ortaya çıktı. Dairenin amacı, kamu sektörü istihdamında kanal görevi görmek. CSA personeli, devlet memuru adaylarının gireceği sınavları hazırlamak ve yaptırmak üzere uluslararası uzmanlardan eğitim görüyorlar. Ayrıca, daire bilgisayar donanımı ve memurluk eğitimini karşılamak için büyük miktarda bağış da alıyor.

Ancak kamu idaresi reformundaki en büyük engel, siyasi partilerin yasalara saygılı olma ve CSA'yı devletin memur alma sürecine dahil etmedeki isteksizlikleri.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar