Duyuru

Boşnakları yakan Sırp milisler hakim karşısında

Bosna Haberleri

  /   411   /   03 Mart 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

Uluslarası mahkemede yargılanmalarına bugün başlanan 2 Bosnalı Sırp kuzen, Bosna savaşı sırasında 140 kadar Müslüman Boşnak'ı bir eve doldurarak canlı canlı yaktı, sonra da evi domuz ahırı yaptı.
Çarşamba, 09 Temmuz 2008 16:49


Bosnalı Sırp kuzenler Milan ve Sredoje Lukic, Bosna savaşı sırasında 140 kadar Boşnak Müslümanı canlı canlı yaktıkları gerekçesiyle hakim karşısına çıktı.

Lahey'deki BM savaş suçları mahkemesinde cinayet, yok etmek ve vahşet uygulamaktan yargılanan Sırp kuzenler, 1992-95 savaşı sırasında Bosna'nın doğusundaki Visegrad şehrinde, en vahşi etnik katliamlar gerçekleştiren Sırplar olarak biliniyorlar. .

BM savcılarına göre, Milan Lukic, "İntikamcılar" ya da "Beyaz Kartallar" da denilen Sırp milis grubunu yönetti. Kuzeni Sredoje ise bölgeyi terketmeleri için yerel Müslüman nüfusu terörize etti.

Bugün başlayan yargılamanın başlangıcında konuşan savcı Dermot Groome, "Bu dava, kendi elleri ile masumların kanları akıtan kişilerle ilgili. Bu cinayetler daha önce başka bir yerde görülmeyecek şekilde vahşetle işlendi. Visegrad katliamları savaş süresince gerçekleşen en vahşi eylemlerdir" şeklinde konuştu.

Suçlanan 2 Sırp ise "masum" olduklarını ve savaş sırasında Visegrad'ta bulunmadıklarını iddia ettiler.

Groome, mahkemeye, Lukic kuzenlerin Haziran 1992'de 70 kadar Müslüman kadın, çocuk ve yaşlıyı nasıl bir eve doldurduklarını, binanın tabanına yanıcı sıvı dökerek nasıl ateşe verdiklerini, pencerelerden kaçmaya çalışanları nasıl vurduklarını söyledi.

Canlı canlı yakılarak öldürülenlerin en yaşlısı 71 yaşında, en küçüğü ise 2 günlük bir erkek bebekti. Ölenlerden 51'i ise aynı aileye mensuptu.

Saldırıdan ayrı ayrı kaçabilen bir anne oğlu ise kaçtıktan tam 3 yıl sonra, hayatta olduklarını öğrendiler.

Groome, Müslüman Boşnakların yakılarak öldürüldüğü evin daha sonra bir domuz ahırı yapıldığına da dikkat çekti.

Bundan sadece bir buçuk hafta sonra Lukic kuzenler yine 70 kadar Müslümanı bir eve doldurdular ve patlayıcılar ile ateşe verdiler. Savcı Groome, ikinci olayda kurtulan ve katil Milan Lukic ile aynı okulda okuyan bir Boşnak Müslüman'ın mahkemeye gelerek tanıklık edeceğini söyledi.

Lukic kuzenlerin seçtikleri Müslüman Boşnakları Drina nehrine uygun adımda yürüttükleri ve arkalarından vurdukları, dövdükleri ve tecavüz ettikleri de belirtildi.

Milan Lukic, yaklaşık 7 yıl kaçak gezdi. Sonunda 2005'te Arjantin'de yakalandı. Milan Lukic'in bugüne kadar Uluslararası Savaş Suçları mahkemesinde yargılanan en korkunç milis liderlerden biri olduğu belirtiliyor.

Eski Yugoslavya Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi (ICTY) 1993'te kuruldu. Bu yıl sonuna kadar yargılamaları tamamlaması için yetki verildi. 2010'a kadar da temyizlere bakılacak. En çok aranan iki şüpheli Radovan Karadzic ve Ratko Mladic ise henüz yakalanmadı. İkili yaklaşık 8 bin Müslüman erkek ve gencin katledildiği 1995 Srebrenitsa katliamından aranıyor.  

  

Yorumlar