Duyuru

Üst düzey askeri liderlerden Balkanlar'da istikrar için işbirliği sözü

Dünyadan Haberler

  /   449   /   03 Mart 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

Dokuz Balkan ülkesinin genelkurmay başkanları askeri işbirliğini ilerletme sözü verdiler

Southeast European Times için Ayhan Şimşek'in haberi -- 09/07/08

photo

Türk Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, "Ortak noktalarımızın farklılıklarımızdan daha fazla olduğuna inanıyorum." dedi. [Getty Images]

Balkan ülkeleri ordu komutanları 7 Temmuz Pazartesi günü ortak askeri eğitim ve tatbikatlarda daha yakın bir işbirliği olanaklarını araştırmaya karar verdiler.

Anlaşma, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Karadağ, Romanya, Sırbistan ve ev sahibi Türkiye'nin üst düzey askeri yetkililerini bir araya getiren İkinci Balkan Ülkeleri Genelkurmay Başkanları Konferansı sonunda geldi.

Türk Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt konferansa katılanlara hitaben yaptığı konuşmada, "Hepimiz ortak bir tarih ve kültürü paylaşıyoruz. Ortak noktalarımızın farklılıklarımızdan daha fazla olduğuna inanıyorum. Ortak idealimiz için çalışmalıyız." dedi.

Bölgede bölgesel ve küresel güvenliğe tehdit oluşturan güvenlik riskleri, ihtilaflar ve rekabete dikkat çeken Büyükanıt, askeri liderler arasındaki işbirliğinin bölgede güvenlik ve istikrarı güçlendirme amaçlı en son fakat aynı zamanda da en ciddi çaba olduğunu söyledi.

Balkan genelkurmay başkanlarının ilk konferansı geçen yıl Yunanistan'da gerçekleşmiş ve kısa sürede konferans çoğunluğu NATO üyesi olan bölge ülkeleri arasında etkili bir işbirliği mekanizması haline gelmişti.

Büyükanıt, bölge ülkelerinin NATO ve AB yapılarına entegrasyonunun bölgede önemli bir istikrar kaynağı olduğu söyledi. General, "Bosna-Hersek, Karadağ ve Sırbistan'ın NATO'nun Barış için Ortaklık programına katılmaları ve Hırvatistan ve Arnavutluk'un [NATO] katılım davetiyeleri almasını memnuniyetle karşılıyoruz." dedi.

"Askerler olarak, ülkelerimiz arasındaki sorunları çözemeyiz." diyen Büyükanıt şöyle devam etti: "Fakat işbirliği yoluyla, yapıcı bir atmosfer oluşturabilir ve sorunları çözmek için siyasilere yeni bir fırsat kapısı açabiliriz."

Konferansın konukları arasında NATO'nun Askeri Komite başkanı İtalyan Amiral Giampaolo Di Paola da vardı. Konferansa hitaben yaptığı konuşmada Di Paola, "Balkanlar artık önemli bir güvenlik tehdidi olmaktan çıkmıştır. Tam tersine, bölge küresel güvenliğe katkıda bulunmaya başlamıştır." diyerek şöyle devam etti: "Daha on yıl önce, böyle bir toplantı hayalden başka bir şey olamazdı."

AB Askeri Komitesi başkanı General Henri Bentegeat, AB'nin bölgedeki perspektifini değerlendirdiği konuşmasında bütün bölge ülkelerinin AB ailesinin birer ferdi olarak görüldüğünü söyledi. Bentegeat, "Aramızdaki diyalog ve karşılıklı anlayışı daha da geliştirmemiz gerekiyor." dedi.

Balkan ülkeleri ordu komutanları iki günlük toplantı sonrasında, güvenlik meselelerini halletmede işbirliğini ilerletme kararı aldılar.

Generaller, konferansın devamlılığı için gerekli mekanizmaları sağlayacak bir koordinasyon grubu ve iki çalışma alt grubunun çalışmalarının önemini vurguladılar. İşbirliğinde bir sonraki adımlar, kuvvetler arasında yapılacak ortak askeri eğitim ve tatbikatlar olacak.

Balkan Ülkeleri Genelkurmay Başkanları Konferansının 2009 toplantısı Sırbistan'da gerçekleşecek.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar