Duyuru

Makedonya'da VMRO-DPMNE ve DUI iktidar koalisyonu kurdular

Makedonya

  /   637   /   03 Mart 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

Bir hafta süren pazarlıklar sonunda, VMRO-DPMNE Ali Ahmeti'nin liderliğindeki etnik Arnavut partisi Demokratik Bütünleşme Birliği ile kurulu yeni koalisyonu açıkladı. Anlaşmayı VMRO-DPMNE'nin en yüksek safları onayladı.

Southeast European Times için Üsküp'ten Goran Trajkov'un haberi -- 08/07/08

photo

Yeni koalisyon parlamentoda dizginleri ele almaya hazırlanıyor. [Arşiv]

VMRO-DPMNE Haberleşme Merkezi Müdürü Ilija Dimovski hafta sonu yaptığı açıklamada, VMRO-DPMNE liderliğindeki Daha İyi bir Makedonya İçin koalisyonunun Demokratik Bütünleşme Birliği (DUI) ve Avrupalı Gelecek Partisi (PEI) ile hükümet kuracağını duyurdu. Dimovski'ye göre, iki rakip etnik Arnavut partisi, DUI ve Arnavut Demokrat Partisi (DPA) hükümete katılmayı reddettiler.

Yeni koalisyon mecliste sahip olduğu 82 sandalyeyle üçte ikiden fazla bir çoğunluğa ve önemli yasaları geçirme olanağına sahip olacak.

Gözlemciler hükümetin başlıca görevleri arasında NATO üyeliğini yeniden canlandırma ve AB katılım müzakereleri için tarih belirlemeyi sayıyorlar.

DUI, başlangıçta Mart 2009'da planlanan bir anlaşma olan Kiçevo kentinin yerel köyleriyle birlikte entegrasyonunu dört yıl ertelemeyi kabul etti. Dimovski, "DPA, meclisteki 11 sandalyesiyle 18 sandalyeye sahip olan DUI'den daha düşük bir temsile sahip olduğu için, bu partiyle bütün anlaşmaları yapmak mümkün olmadı." dedi.

DPA Genel Sekreteri Imer Aliu ise, "Başbakan, kendi seçtiği partiyle koalsiyon kurma meşru hakkına sahiptir. Kendimizi yenilmiş hissetmiyoruz. Yapıcı bir muhalefet olarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz." dedi.

VMRO-DPMNE ve DUI dil yasası üzerindeki görüşmelere devam etme kararı aldılar. DUI, VMRO-DPMNE'nin Yunanistan ile olan isim anlaşmazlığındaki tutumunu da kapsayan "100 Adımda Yeniden Doğuş" programını kabul etti. Partiler, Kosova ile aradaki sınırın BM elçisi Martti Ahtisaari'nin planı doğrultusunda çizilmesi konusunda da anlaştılar.

Anlaşmaya göre DUI'ye beş bakanlık, bir başbakan yardımcılığı ve üç bakan yardımcılığı verilecek. Başbakan Nikola Gruevski bakanlarını hafta sonuna kadar açıklayacağını söyledi.

Siyaset uzmanları başarılı bir koalisyonun bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimlerini etkileyeceği görüşündeler. Analist Dane Talevski, "Yeni koalisyon iyi işlerse, muhalefetin cumhurbaşkanı adayının gerçekten fazla bir şansı olmayacak." dedi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar