Duyuru

Arnavutların Müslümanlığı Entegrasyona Engel Değil

Röportajlar - Röportajlar

  /   1985   /   01 Ocak 2014, Çarşamba

 Yazdır

  

Olsi Jazexhi’nın Avrupa Parlementosu üyesi Doris Pack ile Arnavutluk Müslümanları hakkında yaptığı röportaj

OLSİ JAZEXHİ : Amerikan Başkanı George W. Bush bu hafta sonu Arnavutluk’u ziyaret edecek, onun, Arnavutluk’un barışçı Müslümanların yaşadığı bir ülke olduğu yönündeki açıklaması bazılarını rahatsız etti. Bir kısım yazarlar Bay Bush’un bizi Müslümanlar olarak resmeden açıklamasının Arnavutluk’un Avrupa Birliği’ne entegrasyonuna zarar vereceğini iddia etti. Sizce bu doğru mudur?

DORİS PACK : Kimse bir ülkeyi onun inanışına rağmen tanımlamamalıdır. Bay Bush anlaşılır bir şekilde sürekli olarak korkunç 11 Eylül saldırısı ile meşguldür. Ben tahmin ediyorum ki o yalnızca Arnavutluk’a dostça bir şeyler söylemek istedi, oradaki kesin gerçekliği bilerek değil. Kimse bununla Avrupa Birliği’ne entegrasyon arasında bir ilişki görmemeli. Arnavutluk yüzyıllardır bir Avrupa ülkesidir. Onun vatandaşları Avrupalıdır. –Onların dini aidiyetleri büyük oranda Müslümanlık, Ortodoksluk ve Katoliklik arasında yayılmıştır.- Ve bildiğim kadarıyla dini pratikleri tamamen yasaklayan Hoca’nın diktatörlüğünden sonra insanların bir çoğu inançsızdır.

OLSİ JAZEXHİ : Tiran’daki bir günlük gazetede, Brüksel’de yerleşik bir gazeteci bazı Avrupalı bakanların kendisine Arnavutluk’un Avrupa Birliği’ne katılamamasının sebeplerinden birisinin onun İslam Konferansı Teşkilatına üyeliği olduğunu söylediklerini iddia etti. Avrupa Birliği’nin Arnavutluk’un İKÖ gibi diğer teşkilatlara üye olmasından rahatsızlık duyduğu doğru mudur?

DORİS PACK : Ben böyle bir açıklama yapan herhangi bir meslektaşımı bilmiyorum. Bu açıklama Avrupa Parlamentosunun kararı / çözüm yolu değildir. Ben hatırlıyorum ki 90’ların başında Başkan Berisha İslam Konferansı Teşkilatı üyeliğini istedi. Ama bu Arnavutluk Parlamentosunda hiçbir zaman onaylanmadı ve Arnavut yetkililerin onların toplantılarına katılımı her zaman düşük düzeyde oldu. Biz niçin bundan korkmalıyız ki? Arnavutluk orada onların Avrupa’yı anlamasına yardım etmek için Avrupa’nın bir çeşit gözü bile olabilir.

OLSİ JAZEXHİ : Arnavutluk’taki insanların 1 / 4 ‘ü arasında Batı Avrupa’nın Arnavutluk’un Avrupa Birliği’ne entegrasyonundan hoşlanmamasının sebeplerinden birisinin bizim Müslüman Osmanlı mirasımız olduğunu iddia etme eğilimi var. Avrupa Birliğinin Arnavutların %70’inin Müslüman olmasıyla bir problemi var mıdır?

DORİS PACK : Hayır. Bu saçmalıktır. Sizin mirasınız bizim mirasımız gibidir. Herhangi birisi Arnavutluk’u anlamak ve sevmek için Kadare’nin kitaplarını okumalıdır. (ÇEVİRENİN NOTU: İsmail KADARE Arnavutları ‘Beyaz Avrupalı’ ve ‘Hıristiyan’ olarak tanımlayan, Osmanlı’yı işgalci olarak resmeden bir Arnavut yazardır. Arnavutluk Müslüman Forumu 2006 yılında İsmail Kadare’yi ırkçılık ve İslam karşıtlığı ile itham etmişti:
http://www.forumimusliman.org/turkce/kadare.html ) Arnavut entegrasyonu sadece onun Avrupa Birliğine kabul edilmek isteyen tüm diğer ülkeler gibi bütün şartları icra etmesi ve onun politikalarını başarmasına bağlıdır. Aynı şey Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ, Kosova ve Makedonya için de geçerlidir.

Türkiye ile ilgili olarak, Avrupa Birliği içinde bir çok sebeple farklı görüşler mevcuttur ki burada tartışılmaz.

OLSİ JAZEXHİ : İslam hakkında konuşalım. Avrupa Birliği Müslümanlara yabancılar olarak mı yoksa onun yeni bir kültürel kimliği olarak mı bakıyor?

DORİS PACK : Yukarıda açıkladığım gibi, Avrupalı Müslümanlar diğer inananlar veya inanmayanlar gibi birlikte var olunan vatandaşlardır ve onların kültürü dahi bizim Avrupalı kültürümüzün bir köşe taşıdır.

OLSİ JAZEXHİ : Orada, Kosova ve Arnavutluk’ta iş yapan organize suç şebekeleri ve yozlaşmış kurumların varlığı hakkında ortak bir anlayış var. Bazı çevreler arasında Arnavutluk ve Kosova’daki Arnavutların Batı’daki kötü şöhretlerini bizim Müslüman ve İslami kimliğimize yorma eğilimi var. Bu doğru mudur?

DORİS PACK : Bu doğrudur ki, Kosova’da, Arnavutluk’ta ve yine bazı Avrupa Birliği ülkelerinde bir çok suç fiili Arnavutlarla ilişkili şebekelerce organize edildi. Bu maalesef Arnavutların genel imajını lekeleyen üzücü bir gerçektir. Ancak, bu herhangi birinin dini kimliği ile ilişkilendirilemez

OLSİ JAZEXHİ : Avrupa Birliği Arnavutluk ve Kosova’daki dini haklarla ilgileniyor mu?

DORİS PACK : Hepsi ile değil. Sizin problemleriniz başkadır.

OLSİ JAZEXHİ : Arnavutların Avrupa Birliği’ne girmesi için neyi izlemelerini tavsiye edersiniz?

DORİS PACK : Sonu gelmez parti politikası mücadelelerini durdurmanızı, normal vatandaşların normal hayatlarını kolaylaştırmanızı ve geliştirmenizi, Arnavutluk yönetimlerinin kabul edip imzaladığı Stabilizasyon ve Birlik Süreci’ni izlemenizi – onu yerine getirmenizi- , suç şebekeleriyle mücadele etmenizi. En azından tüm vatandaşlara bir kimlik kartı vermenizi ve diğerleri.


İngilizce’den tercüme eden : Gürkan BİÇEN

Doris Pack Avrupa Parlamentosu’nun Güneydoğu Avrupa Komitesi Başkanı ve Muhafazakar Hıristiyan Demokratik Birliği’nin üyesi Alman politikacıdır. Srebrenica katliamının 10.yılındaki anma törenlerinde katliamı “Avrupa’nın utancı” olarak nitelemesiyle hatırlanıyor.

  

Yorumlar