Duyuru

Srebrenica katliamı anılıyor

Bosna Haberleri

  /   609   /   03 Mart 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

Srebrenica katliamı anılıyor -FOTO
Srebrenitsa katliamının 13. yıldönümünde yapılan törenler hüzünlü görüntülere sahne oldu.
Cuma, 11 Temmuz 2008 16:18

 

Dünya Bülteni / Haber Merkezi

Bosna'nın Srebrenitsa kentinde 13 yıl önce Sırplar tarafından yapılan katliam bugün yeniden hatırlandı.

Bosna'da bugün yapılan törenlerde, 1995 yılında ölenler yeniden anılırken, yakın zamanda kimlikleri yeni yeni belirlenen kurbanlar da yeniden defnedildi.
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından güvenli bölge ilan edilen Srerenitsa'da Sırplar tarafından katledilen binlerce Müslüman Boşnak bugün yeniden anıldı. Anma ve defin törenleri Türkiye'den canlı olarak verildi.

Türkiye Radyo ve Televizyonu (TRT) bu yılki anma törenlerini canlı olarak izlerken, Türkiye'den özel bazı kanallarda bugüne kayıtsız kalmadılar. Birçok televizyon kanalı törenleri canlı olarak verdi.

Törenler sırasında büyük bir kalabalık toplandığı gözlendi. Tören alanını dolduran on binlerce kişi hüzün kaplı bölgede defnedilmeyi bekleyen tabutlar arasında dolaşırken görüldü. Tabutlar arasında akrabası olan kadın ve çocuklar ilginç ve hüzünlü görüntülere sahne oldu.

Srebranitsa katliamı ikinci dünya savaşından sonraki en büyük katliam olarak tarihe geçti. Müslüman Boşnaklara karşı Sırplar tarafından başlatılan planlı soykırım girişimi büyük bir felaketle sonuçlanmıştı. 11 Temmuz 1995'teki Srebrenitsa Katliamı'nda Sırp milisler, Birleşmiş Milletler kontrolündeki silahsızlandırılmış bölgeye girmiş 8 bin Boşnak erkeği öldürmüştü.

Bosna Savaşı'nda da, 35 bini çocuk olmak üzere 300 binden fazla insanı katletilmişti. Binlerce kadının tecavüze uğradığı, iki milyondan fazla kişinin evsiz kaldığı bu dramda, 18 bin kişi de hâlâ kayıp.

BM Mahkemesi'nin devam eden Srebrenitsa davalarından birinde dün takipsizlik kararı vermesi ölenlerin acısını bir kat daha artırdı.

"13 YIL GEÇTİ; SUÇLULAR HALA BULUNAMADI"

Defin işlemleri devam ederken konuşan Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Haris Sladziç, soykırım üzerinden 13 yıl geçtiğini ancak suçluların hala bulunamadığını söyledi. Sladziç, savaş suçlularının bulunması için Bosna Hersek'in pek fazla birşey yapamayacağını kaydederek, "Lahey mahkemesi, Sırbistan'a bir talimat verdi. Bu kararda Sırbistan'ın savaş suçlularını Lahey'e teslim etmeleri. Sırbistan'dan istiyorlar bu kişileri. Bu, soykırım konvansiyonuna göre uygulanan ilk karardır. Bu kararın kaldırılması için çalışmalar olduğunu biliyoruz. Ama buna müsade etmeyeceğiz. Bu durum dünyaya çok kötü bir resim gösteriyor. 13 yıl geçmiş hala savaş suçluları bulamamış." dedi. Bosna topraklarında barışın olduğunu ancak siyasi sorunların olduğunu belirten Sladziç, "Savaş yok ama siyasi sorunlar var. En büyük sorunlardan birisi, göç etmiş insanların kendi yerlerine dönmesi." şeklinde konuştu. Türkiye'ye de mesaj gönderen Sladziç, "Siyasi ilişkiler de çok iyi seviyede. Ekonomik ilişkilerle de bunu pekiştirmek istiyoruz. Daha çok Türk yatırımcı, Bosna'da yatırım yapsın." diye konuştu.

 

 

  

Yorumlar