Duyuru

Srebrenitsa davasına red

Bosna Haberleri

  /   353   /   03 Mart 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

Hollanda'da BM aleyhine açılan Srebrenitsa davası mahkeme tarafından reddedildi.
Perşembe, 10 Temmuz 2008 15:58

Hollanda'da bir mahkeme, Srebrenitsa katliamında yakınlarını yitirenlerin BM aleyhinde açtığı davada görevsizlik kararı verdi. Toplu mezarlar açıldıkça Srebrenitsa kurbanlarının cenaze törenleri sürüyor. Yargıçlar, dokunulmazlığı olan BM'nin ulusal mahkemelerde yargılanamayacağını belirtti.

YARIN KATLİAMIN 13.YIL DÖNÜMÜ

Bosna-Hersek'in Srebrenitsa kasabasında 1995 yılında binlerce Müslüman erkek ve çocuk, Bosnalı Müslüman Sırp milislerce öldürülmüştü. Srebrenitsa olay öncesinde BM tarafından güvenli bölge ilan edilmişti. Kenti Hollandalı barış gücü askerleri koruyordu. Ancak askerler, Bosnalı Sırpların tehdidi üzerine buradan çekilmişti. Davayı açan Srebrenitsa anneleri, BM ve Hollanda'yı katliama göz yummakla suçluyor.

Hollanda hükümetinin avukatı Bert Jan Houtzagers, yargıçları kararın uluslararası yankıları olacağı konusunda uyarmıştı. Houtzager, eğer mahkeme BM'yi yargılama yetkisi olduğuna karar verirse "herhangi bir ülkedeki herhangi bir başka mahkemenin de aynı şeyi yapacağını ve BM'nin yaşama şansı kalmayacağını" söylemişti.

Davacı tarafın avukatları ise kararı temyiz edeceklerini ve gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne dek gideceklerini açıkladı. Avukatlardan Axel Hagedorn, "Mahkeme, bir soykırım durumunda bile BM'nin dokunulmazlığı olduğuna karar vermiştir. Bunun kabulü kanımızca mümkün değildir" dedi.
 

Kaynak: BBC   

  

Yorumlar