Duyuru

Lahey'den Makedon Boskovski'ye beraat, Tarculovski'ye hapis cezası çıktı

Makedonya

  /   430   /   03 Mart 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

Lahey mahkemesi tarafından serbest bırakılan eski İçişleri Bakanı Ljube Boskovski Üsküp'te kahraman gibi karşılandı. Düşük rütbeli polis memuru Johan Tarculovski'nin avukatları sanığa verilen 12 yıl hapis cezasına itiraz ettiler.

Southeast European Times için Üsküp'ten Zoran Nikolovski'nin haberi – 14/07/08

photo

Eski İçişleri Bakanı Ljube Boskovski hafta sonu destekçilerine hitap etti. [Tomislav Georgiev]

Lahey mahkemesi tarafından savaş suçlarında komuta sorumluluğu olmakla suçlanan eski İçişleri Bakanı Ljube Boskovski 10 Temmuz'da hakkındaki bütün suçlamalardan beraat etti. Ancak aynı davada yargılanan düşük rütbeli polis memuru Johan Tarculovski, Makedonya'daki 2001 ihtilafı sırasında Ljuboten kasabasında üç kişiyi öldürmekten 12 yıl hapse mahkum oldu.

Serbest bırakıldıktan sonra, Boskovski Makedonya'da kahramanlar gibi karşılandı. Üsküp havalimanında kendisini karşılayan heyet içinde Başbakan Nikola Gruevski, bir dizi üst düzey yetkili, iktidardaki VMRO-DPMNE partisinin yandaşları ve eski Lavovi (Aslanlar) Polis Birimi üyeleri yer aldı.

Hapiste geçirdiği üç buçuk sene sonunda Boskovski, toprağı öptü ve kendisine komünyon verildi.

Boskovski kendisini destekleyen kalabalığa hitaben yaptığı konuşmada, "Sizleri, yalnızca etnik Makedonları değil siz sevgili Arnavutları, Romanları, Türkleri, Boşnakları ve Sırpları, Makedonya için yaşayıp onun için ölmeye hazır herkesi selamlıyorum. Şu anda, nefreti yaymak yerine birbirimizi affetmeliyiz." dedi.

Hükümet Boskovski'nin beraatinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve Tarculovski'nin kendi davasında gerçekleri sunma şansına sahip olmasını umduğunu belirtti. Tarculovski'nin avukatı, müvekkiline verilen cezaya itiraz edeceğini açıkladı.

2001 ihtilafına katılan taraflardan iri olan eski Arnavut Ulusal Kurtuluş Ordusu'ndan (NLA) doğan ve şu anda Gruevski'nin kurduğu hükümette yer alan bir parti olan Demokratik Bütünleşme Birliği (DUI), Boskovski'nin beraatine resmi bir tepki vermedi.

Ohri Anlaşmasının garantörleri olan AB ve NATO, mahkeme kararları üzerinde yorum yapmama yönündeki ortak ilkeleri doğrultusunda hiçbir açıklama yapmadılar.

Savcılığa göre, Ljuboten'e düzenlenen baskın sırasında polis Arnavut köylüleri dipçik ve yanan odunlarla zalimce dövdü. Mahkeme Tarculovski'yi bildirilen yedi cinayetin üçünden sorumlu tuttu.

Yargıç Kevin Parker, "Tarculovski operasyonu bizzat yönetmiştir ve köyün içinde polisle birlikte ilerlemiştir." dedi.

Tarculovski nispeten düşük rütbeli bir polis memuru olarak yalnızca emirleri yerine getirmesine karşın, Parker "Bunun yaptıklarına bahane olamayacağına" kadar verdi.

Mahkeme Boskovski'yi ortak sorumluluktan temize çıkardı. Savcılar mahkemeyi, Boskovski'nin suçlu memurları cezalandırmamaktan sorumlu olduğuna iknaya çalıştılar.

Parker, "Ljube Boskovski'nin polisi cezalandırmak için gerekli ve makul tedbirleri almadığı belirlenememiştir." şeklinde karar verdi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar