Duyuru

Kosova, bağış konferansından 1 milyar avrodan fazla gelir elde etti

Kosova Haberleri

  /   438   /   03 Mart 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

Uluslararası bağış kuruluşları Cuma günü Kosova'ya 1,2 milyar avro bağışladılar. Fonlar toplumsal ve ekonomik kalkınmaya ve yeni bağımsız ülkenin borçlarını ödemeye harcanacak.

Southeast European Times için Kosova'dan Blerta Foniqi-Kabashi'nin haberi -- 15/07/08

photo

Paranın büyük kısmıyla toplumsal ve ekonomik kalkınma desteklenecek. [AFP]

Uluslararası toplum 11 Temmuz Cuma günü Brüksel'de düzenlenen bağış konferansında Kosova için 1,2 milyar avro bağış vaadinde bulundu. Fonlar, önümüzdeki üç yıl boyunca, Yugoslavya'nın parçalanmasından doğan en yeni devlet olan Kosova'nın inşasında kullanılacak.

Cuma günü söz verilen paranın büyük kısmı karayolları ve okullar gibi toplumsal ve ekonomik kalkınmaya harcanacak. Yaklaşık 100 milyon avroluk bölüm Kosova'nın borçlarına gidecek.

Avrupa Komisyonu'nun düzenlediği ve Kosova Başbakanı Haşim Taci'nin de katıldığı konferansa yaklaşık 40 ülke temsilci gönderdi. Katılan uluslararası kurumlar arasında Dünya Bankası da yer aldı.

Taci konferansta yaptığı konuşmada, etkinliğin yeni bir kalkınma safhasının başı olduğunu ve Priştine'deki yetkililerin paranın harcanmasında uluslararası bağış kuruluşlarıyla işbirliği yapacağını söyledi.

"Sorumluluklarımızın gayet farkındayız." diyen Taci şöyle devam etti: "Sizi asla hayal kırıklığına uğratmayacağız."

Avrupa Komisyonu 500 milyon avroluk bağış vaadiyle en büyük tek bağış kuruluşu olarak ortaya çıkarken, onu 256 milyon avroyla ABD izledi.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Rosemary DiCarlo, "Kosova'ya destek amaçlı bağış konferansı son derece önemli bir olaydı." dedi.

Avrupa Komisyonu ve diğer bağış odakları Kosova'nın ekonomik ve demokratik gelişimine destek vermeye hazır olduklarını gösterdiklerini belirten DiCarlo, buna karşın bu kuruluşların Priştine'den karşılamasını bekledikleri beklentileri olduğunu da belirtti.

DiCarlo, "Çok mutluyuz çünkü Avrupa ülkelerinin çoğu Kosova'yı gelecekte desteklemeye karar verdiler. Bunun bölgenin istikrarı açısından kesinlikle önemli buluyoruz." dedi.

AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Olli Rehn de konferansa katılarak, Kosova'nın "temelinde bir Avrupa sorunu" olduğunu ve yarım milyar avro vaat etmekle "AB'nin bunu net bir şekilde gösterdiğini" söyledi.

Rehn, "Bunlar sadece diplomatik laflar değil, Kosova'ya ve Batı Balkanlar'ın tamamının ilerlemesi konusundaki adanmışlığımızın en somut, en sağlam kanıtıdır." dedi.

Kosova'yı bağımsız bir devlet olarak tanımış olan 20 AB ülkesinin hemen hepsi yardım vaadinde bulundu. Ancak AB'nin ağır topları, Almanya'dan gelen 100 milyon avroyla AB dönem başkanı Fransa'nın vaat ettiği 2 milyon avro arasında değişiyordu.

AB üyesi olmayan Norveç, İsviçre, Suudi Arabistan ve Türkiye de ciddi miktarlar bağışladılar.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar