Duyuru

Arnavut Müslümanlarından “ikiyüzlü AGİT”e tepki

Arnavutluk Haberleri

  /   541   /   03 Mart 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

İslâm’a ve Müslümanlara hakaret içeren kitaba tepkiler büyüyor. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT), Arnavutluk’taki Sosyalist Parti üyesi ve milletvekili Ben Blushi’nin Müslümanları ve İslâm’ı aşağılayan küstah kitabı “Ada’da Yaşamak”a karşı duyarsız kalması, Arnavut Müslümanlarının tepkisine neden oldu.

 

 

AGİT’in ikiyüzlü tavrını protesto eden Arnavut Müslümanları, konuyu AGİT merkezine ve İslâm Konferansı Teşkilatı’na taşıyacaklarını söylediler.


Avrupa ülkelerinde son zamanlarda artan İslâm karşıtı, ırkçı, yabancı düşmanlığını kışkırtan hareketler sebebiyle Cordoba Deklarasyonu’nu yayımlayan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, bu deklarasyon ile İslâmofobi, ırkçılık ve yabancı düşmanlığına karşı mücadele edeceklerini, bu tür hareketleri gözlem altına alacaklarını ve tüm şekilleriyle bu hareketleri kınayacaklarını kamuoyuna ilan etmişti. Arnavutluk’taki Sosyalist Parti üyesi ve milletvekili Ben Blushi tarafından kaleme alınan ve içeriğinde Hz.Muhammed’in (as), İslâm’ın, Müslüman Arnavutların, genel olarak Müslümanların, Türklerin, Türkiye’nin, Mısırlıların karalandığı “Ada’da Yaşamak” isimli kitap Arnavutluk Müslümanlarının tepkisine yol açmış, bir grup sivil toplum kuruluşu tarihi hakikatleri çarpıtan, Müslümanları aşağılayan yazar hakkında kınama bildirisi yayımlamıştı. (http://www.forumimusliman.org/turkce/blushi.html)

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın bahsi geçen deklarasyonuna istinaden Arnavutluk Müslüman Forumu AGİT’in Arnavutluk misyon şefine bir mektup göndererek İslâm’ı ve Müslümanları karalayan bu kitabın hem Arnavutluk’taki Müslüman ve Hıristiyanlar arasındaki uyumu bozucu, hem de genel olarak nefreti körükleyici bir etkisinin olduğunu belirtmiş, AGİT’in deklarasyon ve ilke kararlarına işaret ederek Arnavutluk’taki bu problemi izlemeye almasını ve İslâm karşıtlığına müsaade etmemesini istemiştir.

 3 Haziran 2008 tarihli bu mektuba bir ay sonra cevap veren AGİT Arnavutluk misyon şefliği bu cevabında, Ben Blushi’nin kitabının onun şahsi işi olduğu ve AGİT’in koruduğu alanın dışında kaldığı, sorumluluğun Arnavutluk kurumlarında olduğunu ifade etmiştir. AGİT’in bu tavrının iki yüzlü bir tavır olduğu açıktır. Zira AGİT anti-Semitizm konusunda hiçbir zaman meselenin kişilerin şahsi çalışmalarını ilgilendirdiği ve bu sebeple AGİT koruması altında olmadığı yönünde bir açıklama yapmazken konu İslâm, Hz.Peygamber ve Müslümanlar olduğunda dini değerlere hakaret edenleri bu şekilde korumakta ve kollamaktadır. Avrupa’nın çifte standarda dayalı normlarını bir kez daha açığa çıkarması açısından AGİT’in son kararına önem veriliyor.  Konu ile ilgili olarak bilgisine başvurulan Arnavutluk Müslüman Forumu başkanı Fisnik Kruja, “Verilen cevabı değerlendiriyoruz. Yapacağımız istişareden sonra konuyu AGİT merkezine ve İslâm Konferansı Teşkilatı’na taşıma yönünde bir karar alacağız. Ancak Arnavutluk özelinde görmüş olduk ki, Batılı teşkilatlar bizim için gerçek bir koruma sağlama yeteneğine sahip değil”

VAKİT GAZETESİ 17.07.2008 

  

Yorumlar