Duyuru

İsim anlaşmazlığında Ege sorunu ortaya çıktı

Makedonya

  /   426   /   03 Mart 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

Makedon hükümetinin artık Yunanistan ile görüşmekte ısrar ettiği sözde Ege sorunu Atina'da kızgınlığa, mülteci çocukları arasındaysa umuda yol açtı.

Southeast European Times için Üsküp'ten Goran Trajkov'un haberi – 17/07/08

photo

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni 15 Temmuz Salı günü Makedonya'nın "aşırı milliyetçiliği" sonucunda "fırtına biçebileceği" konusunda uyardı. [Getty Images]

Makedon hükümetinin Üsküp-Atina arasındaki isim anlaşmazlığı konulu müzakerelerin gündemini genişletme isteği her iki ülkede de farklı duygulara yol açtı. Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski 14 Temmuz Pazartesi günü Yunan mevkidaşı Kostas Karamanlis'e gönderdiği mektupta, Yunanistan'da kalan mültecilerin ve etnik Makedon azınlığın mağduriyetleri konusunda görüşmedeki kararlılığını dile getirdi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni Salı günü buna kızgınlıkla tepki vererek, Makedonya'nın "aşırı milliyetçiliği" sonucunda "fırtına" biçebileceği konusunda uyardı. Atina'nın daha resmi bir tepki hazırlıkları halen sürüyor.

AB dönem başkanlığını yürüten Paris Atina'nın tarafını tutarken, Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner Salı günü "Yunanistan ile dayanışma halinde olacağız." dedi.

Öte yandan Ege Makedonya'sı Mülteci Çocukları Derneği (ARCAM) söz konusu hamleye övgüde bulunarak, bunun mültecilerin 60 yıl önce geride bıraktıkları mülkler üzerindeki iddiaları gibi sorunları çözmenin tek yolu olduğunu ileri sürdü. Yunan iç savaşı sona erdiğinde, galip gelen hükümetin etnik Makedonları yenilen komünist partizanların tarafını tutmak ve kendi özerk devletlerini kurmak istemekle suçlamasıyla bu topluma misillemeler uygulanmıştı.

Makedonya'nın eski İngiltere büyükelçisi Risto Nikovski bu hassas meseleyi tartışma zamanının geldiği görüşünde. "Tarafsız olmak gerekirse, Yunan hükümetinin isim anlaşmazlığı konusundaki tutumu göz önüne alındığında bu soruna çabuk bir çözüm bulunması beklenmemeli. Yunanistan'ın sorunu Makedonya'nın adıyla değil, Makedonlara tahammül edemiyorlar." dedi.

Şaşırmış durumdaki Yunanistan'ın önceki Makedon hükümetlerinin bu mağduriyetleri gündeme getirmedikleri yönündeki itirazlarına karşın, BM arabulucusu Matthew Nimetz bunları masaya koyacağını söyledi.

ARCAM 28 binden fazla etnik Makedon çocuğunun savaşı harap ettiği Yunanistan'dan büyük göçünün 60. yılını kutlamaya hazırlanırken tartışmalar da alevleniyor. ARCAM'ın konferans düzenleme komitesi başkanı Georgi Ajanovski'ye göre, hafta sonu Üsküp'te düzenlenen toplantı insani bir amaca hizmet edecek. Katılımcılar savaşı ve getirdiği acıların yanı sıra sürgün ve çocuklara karşı şiddeti de kınayacaklar.

Foruma, bazıları ABD, Kanada ve çeşitli Avrupa ülkelerinde yaşayan binlerce Makedon gurbetçi de katılacak. Yunan iç savaşı ve 2. Dünya Savaşı hakkında kitap sergileri ve bir bilim sempozyumu da düzenlenecek. Etkinlik Cuma günü Boris Traykovski Spor Salonu'nda gerçekleşecek. Mülteci çocukları kabul eden ülkelerden temsilciler, Üsküp'te görevli diplomatlar ve Makedon hükümet liderlerinin tümüne tören davetiyesi gönderildi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar