Duyuru

Bulgaristan’a AB’den yolsuzluk yaptırımı

Bulgaristan

  /   447   /   03 Mart 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

Brüksel'in istediği adımları atmayan Bulgaristan'a aktarılan AB fonlarının kesilmesi gündemde
Cumartesi, 19 Temmuz 2008 22:02


Avrupa Birliği'ne, gerekli kriterleri tam anlamıyla yerine getirmeden üye yapılan Bulgaristan, özellikle yolsuzlukla mücadele ve organize suçlar alanında istenilen adımları atmaması nedeniyle Brüksel'in yaptırımlarıyla karşı karşıya. Sofya'yı üye olduğu 1 Ocak 2007'den bu yana uyaran Brüksel, Bulgaristan'a aktarılan AB fonlarını bloke etme aşamasına geldi.

Henüz taslak aşamasında olan ve çarşamba günü yayımlanması öngörülen AB Komisyonu'nun raporunda, ülkedeki yüksek düzeyli yolsuzluk ve organize suçların, yönetsel ve yargısal kapasitenin zayıflattığı vurgulanıyor. Bu zayıflığın başkentten başlayarak bütün ülkeye yayılmış olduğu da net bir şekilde vurgulanıyor.

Fon yönetimi kusurlu

Belgeye göre ülkede yaşanan sorunlar, bu ülkeye tahsis edilen AB fonlarının yönetimini de sorgulanır hale getirdi. Bu nedenle, Bulgaristan'ın yararlandığı mali yardımların bir kısmının dondurulması gündemde. Miktar henüz tam olarak kesinleşmese bile bunun yüz milyonlarca euro düzeyinde olabileceği belirtiliyor. AB, kaynak dondurma yönünde adım atacağının sinyallerini belli bir süredir veriyor. Son olarak geçtiğimiz hafta, "AB kaynaklarının harcanmasındaki uygunsuzluklar" nedeniyle 120 milyon euro tutarında tarım yardımı bloke edilmişti.

Brüksel'in, 2007'de üye olan Romanya ve Bulgaristan'dan en önemli beklentisini yargı sisteminde reform ve yolsuzlukla mücadele oluşturuyor. Bulgaristan için bu iki unsura organize suçlarla mücadele de eklenmişti. Romanya, bu talepleri karşılama yönünde önemli gelişme kaydetse de Bulgaristan etkili olamadı. Hükümette yapılan "AB'nin beklentilerini karşılama odaklı" değişiklik de somut sonuç doğurmadı. Çarşamba günü yayımlanacak raporlarda, Bulgaristan'ın aksine, Romanya için yaptırımların devreye sokulması öngörülmüyor.

Kaynak: Ajanslar 

  

Yorumlar