Duyuru

Egeli mülteci çocukları tartışmalara rağmen Üsküp'teki yeniden birleşmeye katıldılar

Makedonya

  /   372   /   03 Mart 2014, Pazartesi

 Yazdır

  


Atina ve Üsküp Yunanistan'daki Makedon azınlık iddiaları konusunda ciddi bir anlaşmazlık içinde olmalarına karşın, Yunan iç savaşından kalma 6 binden fazla mülteci göçlerini anmak ve haklarını aramak için bir araya geldi.

Southeast European Times için Üsküp ve Atina'dan Marina Stojanovska ve Hristos Ringas'ın haberi -- 22/07/08

photo

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski (solda) Yunan mevkidaşı Kostas Karamanlis'e geçtiğimiz hafta kendisini "geçmişin tarihi hatalarını düzeltmeye" çağıran bir mektup gönderdi. [Fotoğraf: SETimes]

Yunan iç savaşının kargaşası sırasında çocuk yaşta Ege Makedonyası'nı terk eden mülteciler, göçlerinin 60. yıldönümünü anmak üzere 18 Temmuz Cuma günü Üsküp'te toplandılar. Dört gün süren etkinlik, Yunanistan ile Makedonya Cumhuriyeti arasında devam eden isim anlaşmazlığı ve Üsküp'ün Yunanistan'daki Makedon azınlığın tanınması yönündeki bir hamlesinin yol açtığı tartışmalara rağmen gerçekleşti.

Yunanistan'da, Tito Yugoslavya'sından destek alan partizanların ülkenin kontrolünü ele geçirmeye çalıştıkları 1946-1949 yılları arasında çetin bir mücadele yaşandı. Bu kargaşada, bölgede yaşayan on binlerce çocuk buradan toplanarak Yugoslavya ve Doğu Avrupa'daki diğer ülkelerdeki yetimhanelere yerleştirildiler. Bazıları geri dönse de, Yunan yasaları şu anda sadece etnik Yunanlara af olanağı sunuyor.

Bu ayki yeniden birleşmeye Avustralya, Kanada, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya ve ABD gibi ülkelerden gelen yaklaşık 6 bin mülteci katıldı. Katılımcılar, uluslararası topluma sunulmak üzere vatandaşlık ve mülkiyet haklarının iadesini talep eden bir bildirge hazırladılar.

Bildirgede, "Yunanistan anayasasında tanımlanmış olan söz konusu haklara saygı gösterilmesinden fazla bir şey istemiyoruz." deniyor.

Etkinliğe Makedonya Cumhurbaşkanı Branko Zrvenkovski ve Meclis Başkanı Trajko Veljanovski de katıldı. Konuşmasında "Ulusal kimlik idari olarak silinemez." diyen Veljanovski şöyle devam etti: "Bizler Makedon'uz ve kimliğimizden vazgeçmeyeceğiz."

Atina ile Üsküp arasındaki isim anlaşmazlığı konulu müzakereler hala çıkmazda bulunurken, Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski'nin hükümeti azınlık sorunlarını masaya koyarak bahsi daha da artırdı. 14 Temmuz'da Gruevski, Yunan mevkidaşı Kostas Karamanlis'e kendisini Yunanistan'daki etnik Makedon azınlığın varlığını tanımaya çağıran bir mektup gönderdi.

Mektubunda başbakan, Atina'nın ilişkilerin iyileşmesine giden yolu açmak için "geçmişin tarihi hatalarını" düzeltmesi gerektiğini söyledi. Gruevski, Avrupa Komisyonu (AK) Başkanı Manuel Barroso'ya da kendisini Yunanistan'ın etnik kimliğin özgür ifadesine saygı göstermesini sağlamaya çağıran bir mektup gönderdi.

Yunanistan, ülkenin kuzeyinde Slav dili konuşan insanlar olmakla birlikte, bunları bir "Makedon" etnik grup olarak tanımlamanın bir dayanağı olmadığını söyeyerek bu iddiaları uzun zamandır reddediyordu.

Gruevski'nin mektubuna verilen resmi yanıtta, "Yunanistan'da bir Makedon azınlığı yoktur ve asla da olmamıştır. Yunanistan'da böyle bir azınlığın varlığı yönündeki her türlü iddia yersizdir, siyasi amaçlıdır ve bölgedeki siyasi realitelere saygı göstermemektedir." ifadesi yer aldı.

Atina'nın bu gibi konuları tartışmaya niyeti olmadığını belirten Karamanlis, bunların isim müzakerelerinin kapsamı dışında yer aldığını da sözlerine ekledi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar