Duyuru

ABD, Kosova'nın toprak bütünlüğüne destek verdi

Kosova Haberleri

  /   370   /   03 Mart 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu ve Başbakan Haşim Taci'nin bir dizi görüşmede bulundukları ABD'de, Başkan George W. Bush Kosova'nın bağımsızlığına verdiği desteği yineledi.

Southeast European Times için Priştine'den Blerta Foniki-Kabashi'nin haberi -- 23/07/08

photo

ABD Başkanı George W. Bush (sağda) Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu (ortada) ve Başbakan Haşim Taci ile 21 Temmuz Pazartesi günü Washington'da bir araya geldi. [Getty Images]

ABD Başkanı George W. Bush, Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu ve Başbakan Haşim Taci'yi 21 Temmuz Pazartesi günü Washington Beyaz Saray'da karşıladı. ABD, Kosova'nın bağımsızlığının en büyük savunucularından biri olmakla birlikte ülkenin her türlü bölünmesine karşı çıkıyor.

Pazartesi günkü toplantı sonrasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Bush, "ABD'nin, bağımsız bir Kosova'yı tanımamış olan ülkeleri bunu en kısa sürede yapmaya ikna etmek için çalışmaya devam edeceğine söz verdim." diyerek şöyle devam etti: "Kosova bölünmeyecek ve ABD bu yeni devleti her zaman destekleyecektir."

Seydiu ise, "Kosova bir demokrasi ülkesi, bütün vatandaşlarının ülkesi olacaktır. Azınlıklara özel bir saygı gösterecektir. Sırbistan Cumhuriyeti ile iyi ilişkiler kurmaya büyük ilgi gösteriyoruz. Gidişatımız NATO ve AB üyeliği yönünde olacaktır." dedi.

Taci de ABD'nin desteğine olan takdirlerini dile getirdi. Başbakan, "Kosova hükümeti ve Kosova halkı ABD ve yönetimi önünde her zaman derin bir saygıyla eğilecektir." dedi.

Kosova'nın ABD'ye her zaman güvendiğini belirten Taci şunları söyledi: "Demokratik bir Kosova inşa ediyoruz ve Kosova'yı ekonomik açıdan kalkındıracağız."

Pazartesi günkü zirve, Seydiu ve Taci'nin aralarında Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Savunma Bakanı Robert Gates'in de yer aldığı üst düzey ABD'li yetkililerle yaptıkları bir dizi toplantı sonrasında geldi.

Seydiu ve Taci ile Cuma günkü görüşmesi sonrasında gazetecilere konuşan Rice, "ABD, Kosova'ya çok ırklı bir hükümet ve demokrasi kurumlarını inşasında yardıma devam edecektir." diyerek şöyle devam etti: "Avrupa Birliği ve NATO'nun üçte ikisi ve BM Güvenlik Kurulu üyelerinin çoğu da dahil olmak üzere 40'tan fazla ülke Kosova'yı tanımıştır."

Yine Cuma günü Rice, ABD'nin Priştine maslahatgüzarı Tina Kaidanow'u ABD'nin ilk Kosova büyükelçiliği görevine atadı.

Almanya'da on yıl mülteci olara yaşadıktan sonra Kosova'ya geri dönen Priştineli Lulzim Morina, "Bu, Kosova için tarihi bir an" dedi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar