Duyuru

Sırplar, N'Sırp Kasabı' Avrupa Birliği için sattı

Sırbistan

  /   468   /   03 Mart 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

Sırplar, N'Sırp Kasabı' Avrupa Birliği için sattı
AB üyeliği için şart koşulan Karadziç'in yakalanması Sırbistan'a AB yolunu araladı.
Çarşamba, 23 Temmuz 2008 14:10


AB üyelik için Sırbistan yönetimine Karadziç'in yakalanmasını şart koşarken, dün birlikten memnuniyet sesleri yükseldi.

Bosna Savaşı'nda işlediği suçlar nedeniyle 11 yıldır aranan Karaciç'in yakalanması, uluslararası alanda memnuniyetle karşılanırken, Sırbistan ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki ilişkilerde yeni bir yakınlaşma dönemi için uygun bir fırsat oldu.

Almanya Dışişleri Fakanı Frank-Walter Steinmeier, Karadziç'in tutuklanmasını Sırbistan ile AB arasındaki ilişkilerde bir dönüm noktası olarak nitelendirdi.

Steinmeier, 1992-95 yılları arasında Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin Başkanı olan ve Srebrenitza'da 8 bin kişinin öldürüldüğü katliamı organize etmekle suçlanan Karaciç'in tutuklanmasıyla, Devlet Başkanı Boris Tadiç yönetimindeki Sırp hükümetinin, Avrupa yolunda ilerlemek konusunda ciddi olduğunu gösterdiğini dile getirdi.

Sırp vatandaşlarının başkanlık ve parlamento seçimlerinde ülkeleri için bir Avrupa perspektifi istediklerini vurgulayan Alman bakan, Sırp hükümetinin de bu isteği Karaciç'i tutuklayarak vurguladığını ifade etti. Steinmeier, Karadziç'in bir an önce Hollanda'nın Lahey kentindeki Savaş Suçları Mahkemesi'ne gönderilmesini ümit ettiklerini kaydetti.

BALKANLAR İÇİN GÜZEL BİR GÜN

AB ortak dış politika ve güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana da, Balkanlar için güzel bir gün" yaş andığını kaydederek, Belgrad yönetiminin uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'yle tam işbirliği yaptığına inandığını belirtti.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ise Karaciç'in tutuklanması haberini memnuniyetle karşıladığını belirterek, Sırbistan'ın uluslararası mahkemeyle işbirliği ve AB üyeliği yolunda kararlılığını gösterdiğini vurguladı.

AB Komisyonu Başkanı Barroso, Sırbistan'ın AB üyeliği yolunda kararlılığını gösterdiğini vurguladı ve "Sırbistan'ın Avrupa ile bütünleşme hedefi açısından çok önemli" dedi.

Macaristan Dışişleri Bakanı Kinga Göncz de, Sırbistan hükümetinin Karaciç'i tutuklayarak, AB üyesi olma yönünde önemli bir adım attığını söyledi.

NATO da bir açıklama yaparak duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

AB genişlemeden sorumlu şefi Oli Rehn de "Sırbistan'ın Avrupa ile bütünleşme arzusu açısından çok önemli" diye niteledi.

Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç ise, Jeremiç, dünya devletler hukuku sistemiyle ve Lahey savaş suçları mahkemesiyle işbirliği yaptıklarını belirterek, Sırbistan'ın mutlaka Avrupa Birliği'nin (AB) tam üyesi olacağını bildirdi. Jeremiç, "AB'nin temel taşı olacağız " dedi

AB, Sırbistan'la aday ülke statüsünün ilk adımını oluşturan İstikrar ve Ortaklık Anlaşması'nın yürürlüğe girmesi için uluslararası mahkemeyle tam işbirliği ön koşulunun yerine getirilmesini istiyor.

Uzmanlar, Radovan Karadziç'in AB yolundaki Sırbistan'ın önündeki en önemli engel olduğunu ve onun satılarak, yolun engelden temizlendiğini belirtiyorlar.   

  

Yorumlar