Duyuru

Sırp lider Tadiç, Karaciç'in tutuklanmasına tepki gösterdi

Sırbistan

  /   479   /   03 Mart 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

BELGRAD, Sırbistan -- Cumhurbaşkanı Bori Tadiç 24 Temmuz Perşembe günü yaptığı açıklamada, eski Bosnalı Sırp lider Radovan Karaciç'in tutuklanmasının Sırbistan yasaları ve uluslararası insan hakları yönetmeliklerine uygun gerçekleştiğini söyledi. Karaciç'in Pazartesi günü tutuklanmasından bu yana Tadiç'in ofisinden yapılan ilk açıklamada, "Yer tespiti ve tutuklama, yeni hükümetin eski Yugoslavya topraklarında suç işlemiş olan herkesi adalete teslim etmedeki kararlılığının bir sonucudur." ifadesi yer aldı. Tadiç, Lahey savaş suçları mahkemesinin zanlıları önyargısız bir şekilde ve "adları, soyadları, uyrukları ve dini eğilimlerine" bakmaksızın kovuşturması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Bu arada Karaciç'in tutuklanmasına karşı yöndeki aşırı milliyetçi protestolar Çarşamba günü Belgrad'da devam etti. Başkentin merkezinde toplanan yüzlerce kişi Karaciç'e tezahüratta bulundu ve Avrupa yanlısı yeni hükümet aleyhinde sloganlar attı. Gösteri sıkı güvenlik tedbirleri altında gerçekleşti. Göstericiler polise taş atmalarına rağmen polis yanıt vermedi. Sırbistan Radikal Partisi üyeleri her gün yürüyüş düzenleneceğini söylerken, diğer yandan sükunet çağrısında bulunuyor. Parti ayrıca gelecek hafta şehir merkezinde Karaciç'i destekleme amaçlı büyük bir gösteri planladığını da açıkladı.

Öte yandan Daily Telegraph gazetesinin bir haberinde, Karaciç'in tutuklanmasına eski Bosnalı Sırp ordu komutanı ve kaçak savaş suçları zanlısı Ratko Mladiç'in sağladığı bir bilginin yol açtığı öne sürüldü. İngiliz gazetesine göre, Mladiç kendisini kurtarmak için birkaç ay önce Karaciç'i ele verdi. Kaynaklar önümüzdeki birkaç hafta içinde Mladiç'in de tutuklanmasını bekliyor ve Lahey yerine Sırbistan'da yargılanmaya çalışacağını öne sürüyorlar. (Tanjug, RIA Novosti, B92 - 24/07/08; Blic, Tanjug, Beta, Daily Telegraph, AP, MIA, AFP, RTRS, SRNA, RIA Novosti - 23/07/08) 

  

Yorumlar