Duyuru

Sırbistan'a Karaciç'in tutuklanmasından ötürü övgü, Mladiç'i tutuklaması yönünde çağrı

Sırbistan

  /   434   /   03 Mart 2014, Pazartesi

 Yazdır

  


Bölge liderleri Sırp makamlarına Radovan Karaciç'in tutuklanmasından ötürü övgüde bulunurken, Belgrad'a 1990'lardaki Balkan ihtilaflarından kalan kaçak savaş suçu zanlılarını yakalaması için çağrıda bulundular.

(AFP, DPA, BTA, Makfax, Xinhua, Javno.hr, ANA-MPA, Bulgaristan dışişleri bakanlığı - 22/07/08)

photo

Sırp Jandarma Kuvvetleri mensupları, Belgrad'da Radovan Karaciç'in tutulduğu daire önünde nöbet tutuyorlar. [Getty Images]

AB ve bölge yetkilileri 22 Temmuz Salı günü Bosnalı Sırp savaş suçları zanlısı Radovan Karaciç'in tutuklanmasını yeni Sırp hükümetinin Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesine (ICTY) karşı yükümlülüklerine olan sadakatinin bir işareti olarak memnuniyetle karşıladılar. Bu hamlenin Sırbistan'ın Avrupa üyeliği yolundaki ilerlemesini hızlandıracağını vurgulayan yetkililer, Belgrad'ı BM mahkemesinin aradığı geri kalan iki zanlıyı yakalamaya çağırdılar.

Savaş zamanı Bosnalı Sırp liderinin tutuklanmasını "son derece olumlu bir gelişme" olarak memnuniyetle karşılayan Avrupa Komisyonu (AK) Başkanı Jose Manuel Barroso, bunun bölgeye adalet ve kalıcı uzlaşma gelmesine yardımcı olacağını belirtti.

Brüksel'de konuşan Barroso, "Bu, yeni Sırp hükümetinin ICTY ile tam işbirliği yapmadaki kararlılığını kanıtlamaktadır. Ayrıca, Sırbistan'ın Avrupa umutları açısından da son derece önemlidir." dedi.

Balkan yetkili ve siyasileri yeni Sırp hükümeti ve Cumhurbaşkanı Boris Tadiç'e, göreve gelmelerinden henüz iki hafta sonra Karaciç'i yakaladıkları için övgüde bulundular.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni Salı günü yaptığı açıklamada, "Sırbistan problemli geçmişiyle [ilgili defteri] kapatıyor ve yeni bir momentumla Avrupa rotasına giriyor." dedi.

Bulgaristan dışişleri bakanlığı Karaciç'in tutuklanmasının yeni Sırp hükümetinin "yapıcı işbirliği" yapmadaki kararlılığının "net bir sinyali" ve bölgesel güvenlik açısından önemli bir adım olduğunu söyledi.

ICTY ile tam işbirliği Sırbistan'ın nihai AB üyeliğine önemli bir şart teşkil ediyor. Haberlerde, AB'nin Karaciç'in tutuklanmasını Sırbistan'a birkaç ay içinde AB aday statüsü vermek için yeterli göreceği ifade ediliyor.

Polis Karaciç'i, ICTY'nin kendisi ve ordu komutanı Ratko Mladiç aleyhindeki iddianameyi ilk yayınlamasından 13 yıl sonra, Pazartesi sabahı Belgrad'ın bir banliyösnde tutukladı. Her iki zanlı da 1995 Srebrenitsa katliamı ve 1992-1995 Bosna ihtilafından doğan soykırım ve savaş suçlarıyla suçluyor. Mladiç ve eski Hırvat Sırp lider Goran Haciç, ICTY'nin aradığı geri kalan iki kaçak zanlı.

Hırvatistan ve Arnavutluk'taki siyasi ve yetkililer Sırbistan'ı başta Mladiç olmak üzere zanlıların yakalanmasını sağlamaya çağırdılar.

Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa, "Sırp aşırı milliyetçiliğinin en zalim isimleri ve Bosna'daki toplu ve sistematik soykırımın suçlu sorumlularının tutuklanması övgülerimizi hak ediyor." dedi.

Hırvat Köylü Partisi genel başkanı Vesna Pusiç, Karaciç'in on yıldan uzun süreyle adaletten kaçmasına izin verilmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirmekle birlikte, Sırp makamlarına övgüde bulundu.

Makedon hükümetine göre, Karaciç mahkemeye çıkacağı günü beklediğine göre, bölge ülkelerinin 1990'ların trajik mirasını tarihçilere bırakıp "Balkanlar için bütün olarak ortak bir Avrupalı gelecek üzerine odaklanmalarının" zamanı geldi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar