Duyuru

Makedon parlamentosu yeni hükümeti onayladı

Makedonya

  /   511   /   03 Mart 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

ÜSKÜP, Makedonya -- Milletvekilleri, ülkenin AB üyeliğine yardımcı olacak reformları hızlandırma sözü veren Başbakan Nikola Gruevski'nin liderliğindeki yeni hükümeti 26 Temmuz Cumartesi günü kabul ettiler. Gruevski'nin partisi VMRO-DPMNE 1 Haziran'da yapılan erken seçimlerde kesin bir zafer kazanarak 120 sandalyeli mecliste çoğunluğu el de etmeyi başardı. Ardından da parti etnik Arnavut Demokratik Bütünleşme Birliği ile koalisyon kurdu.

Diğer etnik Arnavut partisi olan Arnavut Demokrat Partisi'nin (DPA) yanı sıra muhalefetteki Makedonya Sosyal Demokrat Birliği (SDSM) üyeleri, meclisi boykot ettikleri için Cumartesi günkü oturuma katılmadılar. SDSM, liderlerinden biri Zoran Zaev'in organize suçla bağlantısı olduğu iddiasıyla tutuklanması üzerine yaklaşık 10 gün önce meclisi terk etmişti. DPA da Arnavut nüfusun yoğunlukta olduğu bölgelerde alınan seçim sonuçlarının meşruiyetinden duyduğu kaygıları ileri sürerek oturuma katılmayı reddetti.

Öte yandan Avrupa Komisyonu (AK) Başkanı Jose Manuel Barroso Cuma günü Gruevski'ye gönderdiği bir mektupta, AK'nin Üsküp'ün deyimiyle Yunanistan'daki Makedon azınlıkla ilgili konulara müdahale edemeyeceğini belirtti. Gruevski AK'den, Üsküp'ün Yunanistan'ın söz konusu azınlığı tanımasını sağlama çabalarında yardım istemişti. Atina böyle bir azınlığın varlığını reddediyor. (Makfax, MIA, AFP, Vecer, Nafthemporiki - 26/07/08) 

  

Yorumlar