Duyuru

Sırp yetkililer UNMIK'in yeniden yapılanmasını protesto ettiler, ancak uzlaşmaya hazırlar

Sırbistan

  /   489   /   03 Mart 2014, Pazartesi

 Yazdır

  


Sırbistan dışişleri bakanı ve Kosova bakanı, Sırbistan'ın hala topraklarının bir parçası olarak gördüğü Kosova'daki BM misyonunu yeniden yapılandırılmasına olan itirazlarını dile getirdiler.

Southeast European Times için Belgrad'dan İgor Jovanoviç'in haberi -- 28/07/08

photo

UNMIK başkanı Lamberto Zannier. [Arşiv]

Yeni UNMIK başkanı Lamberto Zannier 23 Temmuz Çarşamba günü Belgrad'daydı. Zannier'in göreve gelişinden bu yanaki ilk ziyaretinde Sırp yetkililer, BM Genel sekreteri Ban Ki-mmon'un BM Güvenlik Konseyi'nin rızası olmadan UNMIK'i yeniden yapılandırmaya başlama kararından duydukları hoşnutsuzluğu dile getirdiler.

Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç ve Kosova ve Metohija Bakanı Goran Bogdanoviç Zannier ile bir araya geldiler. Görüşmede, Ban'ın önerdiği üzere Sırbistan ile UNMIK arasında Kosova'daki uluslararası varlığı yeniden biçimlendirme konulu müzakerelere devam edilmesi kararlaştırıldı.

Ancak Sırp yetkililer, Belgrad'ın AB'nin EULEX misyonunun herhangi bir şekilde UNMIK'in yetkilerini devralmasının BM Güvenlik Konseyi'nin 1244 sayılı kararına uygun olması ve Belgrad'ın daimi üyeler Rusya ve Çin'den güçlü bir destek gördüğü Konseyin onayını alması gerektiği şeklindeki tutumunu yinelediler.

Geçtiğimiz yıl, Güvenlik Konseyi üyeleri BM elçisi Martti Ahtisaari tarafından öne sürülen bir "denetimli bağımsızlık" planı üzerinde anlaşma sağlayamadılar. Bu yılın başlarında tek taraflı bağımsızlık ilan eden Kosova makamları bu planı ilerlemelerinde zemin olarak kullanmaya devam etmelerine karşın, Belgrad bunun Konseyin onayı olmadan uygulanamayacağı konusunda ısrar ediyor.

Sırbistan Kosova'nın bu hamlesinin herhangi bir şekilde tanınma olasılığını reddederken, Priştine makamlarından Sırp azınlığın haklarını korunmasını sağlamasını da talep ediyor.

Sırp dışişleri bakanlığına göre Zannier, UNMIK'in Kosova'da barış ve istikrarı korumak istediğini ve UNMIK'in Kosova'ın statüsü konusundaki tarafsızlığını koruyacağını söyledi.

Konferansa katılanlar, Kosova'nın yargı ve polis sektörlerindeki sorunları tartışmaya duyulan "acil" ihtiyaç üzerinde de anlaştılar; böylelikle bu sorunlar "mümkün olduğu kadar kısa sürede" gözden geçirilecek.

Jeremiç daha sonra Belgrad merkezli Pink TV'ye verdiği demeçte, "Güvenlik Konseyi'nde Belgrad açısından tamamen kabul edilebilir olmayan hiçbir şeye onay çıkmayacak." dedi. Bakan, BM'deki Sırp yanlısı ses olan Rusya'ya yaptığı son ziyarette bu tutumuna dair güvenceler aldığını da sözlerine ekledi.

Priştine'deki yetkililer Zannier'in Belgrad'daki görüşmelerinin önemini küçümseyerek, Kosova hakkında alınacak her türlü kararda kendi rızalarının gerekli olacağını söylediler. Kosova Başbakan Yardımcısı Hayredin Kuci Zannier'in Belgrad ziyaretinin yalnızca "rutin" olabileceğini söyledi.

Kuci Priştine merkezli Zeri gazetesine verdiği demeçte, "Önemli bir değişiklik veya farklı yaklaşımlar beklemiyoruz, fakat iki şeyin açık olduğu söylenmelidir: birisi Kosova adına yalnızca Kosova ve onun yetkilileri konuşabilir, ikincisi de, statü ve siyasi meseleler tartışılamaz.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar