Duyuru

Karaciç Lahey'e sevk edildi

Sırbistan

  /   437   /   03 Mart 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

Belgrad, eski Bosnalı Sırp lider Radovan Karaciç'i Bosna-Hersek'te işlenen soykırım ve diğer suçlardan yargılanmak üzere Çarşamba günü erken saatlerde Lahey'deki BM mahkemesine sevk etti.

(AP, AFP, Reuters, DPA, BBC, CNN, ICTY, B92 - 30/07/08; AFP, Reuters, DPA, BBC, International Herald Tribune, Beta, Blic, B92 - 29/07/08)

photo

Radovan Karaciç'i taşıyan uçağı Rotterdam havaalanında polis eskortu karşıladı. [AFP]

Sırbistan, eski Bosnalı Sırp lider Radovan Karaciç'i Bosna-Hersek'teki (BH) 1992-1995 ihtilafından kaynaklanan onlarca savaş suçundan yargılanmak üzere 30 Temmuz Çarşamba günü erken saatlerde Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (ICTY) teslim etti.

Savaş suçları baş zanlısının BM savcılarının hakkındaki ilk iddianameyi yayınlamalarından 13 yıldan uzun süre sonra Lahey'de gözaltına konduğunu doğrulayan mahkeme, ilk duruşmanın yapılacağı tarihi de yakında duyuracak.

Polis Karaciç'i 21 Temmuz'da, yıllardır yaşadığı ve sahte kimlikle alternatif tıp uzmanı olarak hayatını sürdürdüğü Belgrad'da yakaladı. Sırbistan Adalet Bakanı Snezana Maloviç, Karaciç'in avukatının sunduğunu iddia ettiği bir itirazın Belgrad'daki özel savaş suçları mahkemesine asla ulaşmaması sonrasında zanlının Lahey'e iadesini onayladı.

Çarşamba günü saat sabah 3:45 dolaylarında, Sırbistan başkentinde Karaciç'in yakalanmasından bu yana tutulduğu ağır güvenlik önlemli hapishaneden üç siyah jeep ayrıldı. Maskeli şahısların kullandığı araçlar daha sonra zanlıyı Rotterdam'a giden bir uçağa götürdüler. Polis daha sonra Karaciç'i helikopterle BM mahkemesinin Scheveningen hapishanesine nakletti.

Son dönem Sırbistan Cumhurbaşkanı Slobodan Miloseviç'in dışında Karaciç, 1990'lardaki Balkan ihtilaflarında rol alıp Lahey'de savaş suçlarından yargılanan en üst düzey yetkli konumunda bulunuyor. Zanlı, 43 ay süren Saraybosna kuşatması ve Avrupa'nın 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana gördüğü en kötü zulüm olan 1995 yılında Srebrenica'da 8 bin kadar Müslüman erkek ve oğlan çocuğunun katledilmesinden kaynaklanan soykırım suçlamalarıyla karşı karşıya bulunuyor.

Nisan 2000'de yayınlanan 11 maddelik iddianamede Karaciç, BH ihtilafı sırasında Sırplar dışındaki insanlara uygulanan zulüm, imha, cinayet, kasten öldürme, sürme, insanlık dışı muamele ve diğer suçlardan insanlık suçları, savaş yasa ve geleneklerini ihlal ve Cenevre Anlaşmasını ciddi derecede ihlal etmekle de suçlanıyor.

ICTY'den Çarşamba günü yapılan açıklamada, zanlının işlediği iddia edilen suçların BH'nin Sırp Cumhuriyeti'nin bir parçası ilan edilmiş olan bölgelerinde kontrolü ele geçirme amaçlı bir kampanyaın parçası oldukları iddia ediliyor.

Bildiride, "Karaciç ve diğerleri, Sırp harici nüfusu ciddi derecede azaltmak amacıyla Sırp harici uyrukluları söz konusu bölgeleri terk etmeye teşvik etme, gitmekte isteksiz olanları sürme ve diğerlerini de öldürme amaçlı tedbirler almışlardır." deniyor.

Sırp medyasının sanığın avukatlarına dayanarak verdiği bilgilerde, Karaciç'in aylardır savunmasını hazırlamakta olduğu ve "Gerçeği Sevenler" rumuzu altında Miloseviç'in savunma ekibine belgeler gönderdiği bildiriliyor. Karaciç'in Miloseviç ve aşırı milliyetçi Sırbistan Radikal Partisi'nin genel başkanı Vojislav Seselj gibi kendi savunmasını üstlenmeyi planladığı da bildiriliyor.

Karaciç'in tutuklanması Belgrad'da bazıları şiddet olaylarına dönüşen hükümet karşıtı gösterilere yol açtı. Salı günü düzenlenen mitingde, yaklaşık 10 bin protestocu Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç'in "hain ve diktatörlük rejimini" kınayan konuşmacıları alkışladı.

Bunun dışında olaysız geçen gösterinin sonlarına doğru, holigan gruplarla bağlantıları olduğuna inanılan yaklaşık 100 genç polise taş attılar ve polis de eylemcilere göz yaşartıcı gaz ve plastik mermilerle yanıt verdi. Çıkan olaylarda 25 polis memuruyla aralarında iki gazetecinin yer aldığı 21 sivilin yaralandığı bildiriliyor.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar