Duyuru

Karaciç savunmasını erteledi

Dünyadan Haberler

  /   253   /   03 Mart 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

Savaş suçları baş zanlısı Radovan Karaciç Perşembe günü ilk kez çıkarıldığı BM savaş suçları mahkemesinde savunma sunmayı reddetmesine karşın, tutuklaması sırasında usulsüzlükler yaşandığı ve hayatının tehlikede olduğunu iddia etti.

(The New York Times, FT, The Guardian, Independent, The Times - 01/08/08; AP, Reuters, AFP, DPA, Bloomberg, BBC, VOA, RFE/RL, B92 - 31/07/08)

photo

Eski Bosnalı Sırp lider Radovan Karaciç 31 Temmuz Perşembe günü Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne ilk kez çıkarıldı. [Getty Images]

Radovan Karaciç 31 Temmuz Perşembe günü ilk kez çıkarıldığı Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (ICTY), kendi savunmasını üstleneceğini belirterek savunma sunmayı reddetti.

Sırp polisi eski Bosnalı Sırp liderini 21 Temmuz'da tutuklayarak Çarşamba günü erken saatlerde Lahey'e nakletti.

Polis Karaciç'i, BM savcılarının zanlıyı Bosna-Hersek'teki (BH) 1992-1995 ihtilafından kaynaklanan çok sayıda savaş suçuyla suçlayan ilk iddianamelerini yayınlamalarından 13 yıl sonra yakaladı. Karaciç, 4 ay süren Saraybosna kuşatması ve 8 binden fazla Bosnalı Müslüman erkek ve oğlan çocuğunun öldürüldüğü 1995 Srebrenitsa katliamıyla ilgili olarak soykırımla da suçlanıyor.

Başyargıç Alphonse Orie, Karaciç'in Nisan 2000 tarihli 11 maddelik değiştirilmiş iddianamesini okurken, "Bosnalı Sırp kuvvetleri üzerinde yetki ve kontrol sahiptiniz." diyerek şöyle devam etti: "Sırp harici uyruklulara yönelik uygulanan zulüm ve terör taktiklerini planladınız, kışkırttınız, emrini verdiniz, işlediniz veya bunlara başka şekilde yardım ve yataklık ettiniz."

63 yaşındaki Karaciç, bir saat süren duruşma boyunca sessiz kaldı. Savunma sunmayı reddeden sanığın bunu yapması için 30 günü bulunuyor. Bir sonraki duruşma tarihi 29 Ağustos olarak belirlendi.

Savaş zamanı müttefiki, 2006 yılında BM gözaltında hayatını kaybeden Slobodan Mioseviç'in aksine, Karaciç Perşembe günkü duruşmada ICTY'nin meşruluğunu sorgulamadı, ancak kendisini temsil edeceğini açıkça belirtti.

Karaciç hakime, "Her türlü tabii felakete karşı kendimi savunacağım gibi, bu kurum önünde de kendimi savunacağım." dedi.

Duruşmanın başında sanık, "görünmez bir danışmanın" rehberliğinden yararlandığını söyledi.

BM savaş suçları savcısı Serge Brammertz, Karaciç aleyhindeki iddianameyi en son kanıtları yansıtacak ve savın verimli bir şekilde sunulmasını sağlayacak şekilde değiştirme planlarını doğruladı.

Mahkemenin bir sahil beldesi yakınlarındaki cezaevinde gördüğü muameleden herhangi bir şikayeti olup olmadığı sorulan Karaciç, gülümseyerek "daha kötü yerlerde bulunduğunu" söyledi.

Ancak sanık tutuklanması sırasında "sayısız usulsüzlük" meydana geldiğini iddia ederek, tutuklanışının ilk olarak duyurulduğu 21 Temmuz'dan üç gün önce kaçırıldığını ileri sürdü. Karaciç, güvenliğinden duyduğu endişeyi de dile getirdi.

Karaciç bununla birlikte, 1995 Dayton Anlaşması'na arabuluculuk eden eski ABD elçisi Richard Holbrooke ile kamu hayatından uzaklaşması halinde hakkındaki savaş suçları iddialarının ortadan kalkması yönünde anlaşma yaptığını da iddia etti.

Holbrooke Perşembe günü buna verdiği yanıtta, bunu "çirkin bir tezgah" olarak nielendirdi.

New York Times tarafından aktarılan sözlerinde "İktidarı bırakacağı şeklinde bir anlaşma vardı." diyerek şöyle devam etti: "Bunun karşılığında hiçbir şey almadı."

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar