Duyuru

BH'deki potansiyel petrol yataklarının keşfi bürokrasi yüzünden gecikebilir

Bosna Haberleri

  /   537   /   03 Mart 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

BH'deki belediyelerin çoğu, petrol yataklarına yapılacak dış yatırım için ruhsat ve verimli prosedürler sağlama konusunda yeteri kadar hızlı değiller.

Southeast European Times için Saraybosna'dan Antonio Prlenda'nın haberi -- 04/08/08

photo

BH Federasyonu Başbakanı Nejad Brankoviç, Energoinvest'in olası petrol yatakları üzerinde yetkiye zaten sahip olduğunu söyledi. [Arşiv]

Geçtiğimiz günlerde, Malezyalı bir şirket Bosna-Hersek'teki (BH) çok sayıdaki potansiyel petrol yatağında keşif yapmakla ilgilendiğini belirtmesine karşın, yerel düzeydeki bürokratik prosedürler bu fkre ciddi bir engel teşkil edebilirler.

Yönetim Kurulu Başkanı Joseph Vijay Kumar tarafından yönetilen Tara-Drina yetkilileri Temmuz ayında BH Federasyonu Başbakanı Nejad Brankoviç ile görüştüler. Tara-Drina sırasıyla kuzey, güney ve güneybatıdaki Tuzla, Stolac ve Livno yakınlarında sondaj yapmakla ilgilendiğini belirtti.

Ancak Brankoviç, olası petrol yatakları üzerinde yetkinin Saraybosna merkezli Energoinvest'e verilmiş olduğunu söyledi. Mühendislik firması 2008-2017 yılları arasında BHF'de petrol ve doğal gaz arama konulu bir plan hazırlamış olmasına karşın, bununla tek başına başa çıkacak maddi kaynaklara sahip olmadığı için bir ortağa ihtiyacı olacak.

Ancak Energoinvest'in yabancı sermaye yardımıyla bir girişim oluşturma şansı, büyük oranla imtiyazları BHF'deki on kantonun eline veren yerel yasalara bağlı. Energoinvest genel müdür yardımcısı İbrahim Bosto, şirketin imtiyazların kantonlardan alınması için bir başvuruda bulunduğunu söyledi. Ancak bürokrasi yüzünden sondaj ancak 2009'da başlayabilecek.

BH Dış Yatırım Destekleme Dairesi (FIPA) müdürü Haris Basiç Tara-Drina ile Energoinvest arasında olası bir işbirliği fikrini memnuniyetle karşılamakla birlikte, yerel idarelerin dış yatırımı kolaylaştırmada daha verimli olmaları gerektiğini de vurguladı.

Basiç Southeast European Times'a verdiği demeçte, "FIPA ve devlet düzeyindeki diğer ilgili daireler yabancı bir şirketi yalnızca yedi gün içinde kaydetmek için bir prosedür belirlediler. Fakat farklı kanton veya belediyelerden tam ruhsat alabilmek için, bir yatırımcının bazen 145 gün beklemesi gerekiyor." dedi. Yetkili sorunu bazı belediye başkanlarının bürokratik zihniyeti ve bazı kısa vadeli yerel politikalara bağlıyor.

Basiç, "Yatırımcıyı ... ilgili araştırma iznini almak için on farklı kapı çalmak zorunda bırakan uygulamayı değişmemiz gerekiyor." dedi.

1990 ihtilafı sonrasında BH, her biri kendi topraklarındaki tabii kaynakları kullanma hakkına sahip olan BHF ve Sırp Cumhuriyeti (SC) olmak üzere iki tarafa ayrıldı. SC'deki petrol arama hakları, Rus Zarubezhneft'in geçtiğimiz yıl Brod rafinerisinin çoğunluk hissesini satın alması sonrasında bu şirkete gitti.

Amoco ve İngiliz eksperlerin yaptıkları araştırmalara dayanarak, BH'li uzmanlar ülkenin kuzey kesiminde 20 milyon ton, güneyde de belki 500 milyon ton petrol olabileceğine inanıyorlar.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar