Duyuru

Balkanlar'da Güvenlik Paneli

Türkiye Haberleri

  /   605   /   03 Mart 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

       
 
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) İşletme Fakültesi, NATO tarafından dördüncüsü düzenlenen Uluslararası Güvenlik Konferansı’na ev sahipliği yaptı. ’Balkan Güvenliğine Yönelik Tehditler ve Uluslararası Örgütlerin Katkısı’ başlığıyla düzenlenen konferansta, Balkanlar’da güvenlik, istikrar ve barışın korunmasında uluslararası örgütlerin rolü tartışıldı.
D.E.Ü. İşletme Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümünün hazırladığı, NATO ve TÜBİTAK’ın sponsor olduğu “Challenges to Balkan Securıty and Contrıbutıon of Internatıonal Organızatıons” paneli 14-15 Mayıs 2008 tarihinde konferans salonunda gerçekleşti.


Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Yerleşkesi İşletme Fakültesi Konferans Salonu’nda iki gün süren konferansın açılış konuşmalarını yapan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Emin Alıcı ve İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ceyhan Aldemir, Türkiye’nin de parçası olduğu Balkanlar’da kalıcı bir barışın yerleştirilmesinde uluslararası işbirliğinin önemini vurguladılar. ABD, İngiltere, Hollanda, Belçika, Bulgaristan, Makedonya ve Türkiye’den akademisyenlerin sunum yaptığı konferansın açılış bildirisi ise İngiltere Bristol Üniversitesi’nden Prof. Geoffrey Pridham tarafından yapıldı. Konferansta "NATO’nun Evrimi ve Balkanlara Doğru Genişlemesi", "Uluslararası Örgütlerin Balkanlar’da Çatışma Sonrası Barış İnşasına Katkıları", "Balkanlarda Kendi Geleceğini Belirleme Hakkının Sorunları", "Balkanlarda Yeni Bir Güvenlik Gündemi: İnsan Güvenliği", "Hukuksal Perspektiften Balkan Güvenliği" başlıklı paneller gerçekleştirildi.

Balkan ülkeleri üzerindeki NATO’nun gücü ve ülkelerin aralarındaki sorunların giderilmesi konusunda oldukça çetin geçen tartışmalara yer verilen konferansta Doğu ve Batı bloğunun Balkanlardaki etkisi oldukça göze çarptı. Bunun en çok alevlendiği panel Bulgar profesörün Amerikalı profesörle karşı karşıya gelmesi oldu. Ayrıca Dokuz Eylül Üniversitesinden Doç. Dr. Nazif Mandacı, Doç. Dr. Müge Aknur, Doç. Dr. Şevket Ovalı da bu konferansın yapılmasında gösterdikleri çaba dolayısıyla büyük takdir topladılar.

Tartışılan konular oldukça güncel olduğundan dinleyicilerde İngilizce dilinde olan panelin keyfini çıkarabildiler. Tamamen akademik düzeyde yapılan panel şovdan oldukça uzak ve kaliteli olmasıyla da hem katılanların zihnini hem de basından takip eden arkadaşların flaşlarını doldurdu.

 

  

Yorumlar