Duyuru

UNMIK başkanı KPT bünyesinde Sırp gücü önerdi

Kosova Haberleri

  /   464   /   03 Mart 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

UNMIK başkanı Lamberto Zannier, Kosova Polis Teşkilatı bünyesinde emir komuta zincirinde özerklik sahibi olacak bir etnik Sırp gücü kurulmasını önerdi.

Southeast European Times için Priştine'den Linda Karadaku'nun haberi – 07/08/08

photo

Kosova Polis Teşkilatı'nda yakında bir Sırp birliği kurulabilir. [Getty Images]

UNMIK başkanı Lamberto Zannier geçen hafta yaptığı açıklamada, Kosova Polis Teşkilatı (KPT) bünyesinde kurulacak bir etnik Sırp gücünün Sırp çoğunluklu bölgelerde devriye gezeceğini ve emir komuta zincirinde özerkliğe sahip olacağını söyledi. Öneri, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un UNMIK'te planladığı yeniden yapılanmayı gerçekleştirme çabalarının sadece bir kısmını oluşturuyor.

Zannier'in önerisinde, kuzey Kosova'daki gümrük dairesinin aynı bölgenin iki gümrük sahasına sahip olduğu Hong Kong modeline benzetilmesi öngörülüyor. Aynı düzenleme yargı için de planlanıyor. Zannier, Temas Grubu'nun fikri desteklediğini söyledi.

Eski Sırp eyaletinin 17 Şubat'taki bağımsızlık ilanı sonrasında KPT'deki Sırp memurların çoğu işinden ayrıldı. Kosova merkezli Koha Ditore gazetesine verdiği röportajda Zannier, bu memurların işlerine geri dönmelerini sağlamanın net bir yolu olmadığını söyledi.

Ancak yetkili, önerilen Sırp polis gücünün tam fiili özerkliğe sahip olacağını ve Kosova'da mevcut sistemin özel bir kısmı olarak varlığını sürdüreceğini belirtti.

Şu anda memurlar Kosova hükümetinin komutası altına girmeyi reddediyor ve geri dönerlerse de UNMIK otoritesi altında görev yapmak istiyorlar.

Başbakan Yardımcısı Hayredin Kuki Radio Blue Sky'a verdiği demeçte, Kosova Anayasası ve eski BM elçisi Martti Ahtisaari'nin planında, polis teşkilatı da dahil olmak üzere Kosova'nın "özel sisteminin" parçası olmayan hiçbir yapının varlığının öngörülmediğini söyledi.

Kuki, "Kosova'daki azınlıkları bütünleştireceğiz, ancak Kosova'da ayrı bir sistem olmayacaktır." dedi. Başbakan yardımcısı, UNMIK'in Kosova veya onun iç fonksiyonlarının siyasi ve yargısal konumunu Sırbistan ile tartışamayacağının da altını çizdi.

UNMIK sözcüsü Aleksander İvanko, Zannier'in söz konusu öneriyi Sırbistan'ın Kosova Bakanı Goran Bogdanoviç ile geçen hafta yaptığı bir görüşmede ileri sürdüğünü söyledi. Ivanko, "Öneri görüşülecek, bu sadece başlangıç." dedi. İvanko, meselenin Priştine'deki UNMIK polis komiseriyle Sırp KPT memurları arasında görüşülmesi gerektiğini de doğruladı.

Ivanko, taraflar arasındaki görüşmelerin devam edeceğini söyledi. Ancak sözcü, Priştine ile Belgrad arasında teknik ve pratik konulardaki müzakerelerin süreceğini de belirtti.

Kosova Başbakanı Haşim Taki, Zannier'in Belgrad ile yalnızca teknik konuları görüşebileceğini, Kosova'nın bağımsızlığı ve egemenliğiyle ilgili konuları görüşemeyeceğini söyledi.

6 Ağustos Çarşamba günü yayınlanan bir röportajda Taki, hükümetinin geçtiğimiz günlerde Ban'ın öne sürdüğü çok sayıda meseleyi Belgrad ile görüşmeyeceğini kaydetti. Ban'ın Haziran ayı ortasında Kosova ve Sırbistan'a sunduğu önerilerde, BM'nin polis, yargı, idari sınırlar, Sırp mirası, trafik, altyapı ve gümrük konularında diyalogdaki kararlılığı yineleniyor. Ancak Taki, "herhangi bir kimseden gelen özel açıklamalara" değil Kosova anayasasına uyulacağını da belirtti.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar