Duyuru

Kosova'da güvenlik durumu istikrarlı

Kosova Haberleri

  /   474   /   03 Mart 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

KFOR sözcüsü Albay Jean-Luc Cotard, Kosova'nın çözmesi gereken sorunların çoğunun siyasi olduğunu söyledi.

Southeast European Times için Priştine'den Linda Karadaku'nun haberi – 08/08/08

photo

Bir sözcü, KFOR'un sahada yaklaşık 15 bin askeri olduğu ve görevini Kosova'nın her noktasında yerine getirmeye hazır olduğunu söyledi. [Laura Hasani]

Southeast European Times: Kosova'da bağımsızlık sonrası genel güvenlik durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Albay Jean-Luc Cotard: Genel durum oldukça istikrarlı - muhtemelen bağımsızlık ilanı öncesinde pek çok kişinin beklediğinden daha istikrarlı. Şiddet seviyesini katı sınırlar altında tutmayı başardık. Özellikle 17 Mart'ta, durumu gerek şiddetin kapsamı gerekse süresi açısından kontrol altında tutabildik. Ayrıca, şiddetin uzamamasını sağlamayı da başardık.

SETimes: Sırp enklavlarındaki güvenlik durumu nasıl?

Cotard: 17 Şubat'tan sonra büyük sorunlarımızın hiçbiri henüz çözülmemişti. Bunlar hala da çözüm bekliyor. Sırf askeri veya güvenlikle ilgili olmaktan çok çoğunlukla siyasi sorunlar var. Askerler en fazla şiddeti sınırlayabilirler. Siyasi sorunları çözemeyiz. Bu bizim rolümüz, bizim misyonumuz ve bizim görevimiz değildir. KFOR olarak yapabileceğimiz tek şey, siyasi süreç için gerekli şartları oluşturmaktır. Hiçbir siyasi durum hakkında yorumumuz yoktur.

SETimes: UNMIK başkanı Lamberto Zannier'in Kosova Polis Teşkilatı bünyesinde bir etnik Sırp polisi gücü kurma önerisi hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? Bunun Kosova'daki genel güvenlik durumu üzerindeki etkisi ne olacaktır? Bunun kuzey kesimin Kosova'nın geri kalanından kopmasına yol açacağını düşünüyor musunuz?

Cotard: Bölünme, Temas Grubu Kılavuz İlkeleri ve NATO yönergelerini ihlal edecektir. Kosova'nın toprakları belirlidir ve BM Güvenlik Konseyi'nin 1244 sayılı Kararı uyarınca görevimiz de açıktır. NATO geçerli sınırlar dahilinde ve kuzey de dahil olmak üzere bütün Kosova'da hem göreve hem de güvenlik sorumluluklarına sahiptir.

SETimes: Fransız askerlerinin kuzey Kosova'yı kontrol etmeleri ne kadar zordur? Durumu kontrol etmek için daha fazla NATO askerine ihtiyaç olduğunu düşünüyor musunuz?

Cotard: Çok Uluslu Kuzey Görev Gücü yalnızca Fransız değil altı başka katılımcı ülkeden oluşmaktadır. Oradaki KFOR askerleri, Kosova'nın her yerinde olduğu gibi, durumu son derece profesyonel bir tavırla kontrol etmektedirler. Ancak birlik planlarımız hakkında yorumda bulunmadığımız veya taktik yerleşimimiz hakkında ayrıntılı bilgi vermediğimizi bilmeniz gerekir. KFOR'un sahada yaklaşık 15 bin askeri vardır ve görevini tüm Kosova'da yerine getirmeye hazırdır.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar