Duyuru

BM'den 13 yıl sonra gelen tarihi itiraf

Dünyadan Haberler

  /   245   /   03 Mart 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 
13 yıl aranan Sırp kasap Karadziç'in tutuklanmasını Bill Clinton ile Jacques Chirac'ın 'bizzat' engelledikleri ortaya çıktı.
Pazar, 10 Ağustos 2008 16:21


Dünya Bülteni / Haber Merkezi 

Birleşmiş Milletler'in Eski Yugoslavya Hakkındaki Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (ICTY) eski sözcüsü Florence Hartmann, mahkeme tarafından 13 senedir aranan baş zanlı Radovan Karadziç'in tutuklanmasına Fransa ve ABD'nin engel olduğunu söyledi.

Hartmann, eski ABD Devlet Başkanı Bill Clinton'la yine eski Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın "Bosna kasabı" olarak bilinen Karadziç'in tutuklanmasını "bizzat" engellediklerini ifade etti. 

Eski ICTY sözcüsü, Blic gazetesine yaptığı açıklamada, "Tutuklama birkaç sefer Chirac, bir sefer de Clinton tarafından bizzat engellendi" dedi. 

"Bosna kasabı", 13 sene kaçak olarak yaşadıktan sonra geçen ay Belgrad'da tutuklandı. Eski Bosnalı Sırp lider Karadziç, yakalandıktan sonra teslim edildiği Lahey'deki BM mahkemesinde, Bosna savaşı sırasındaki Amerikalı elçi Richard Holbrooke'nin kendisiyle tutuklanmayacağı ve yargılanmayacağına dair bir anlaşma yaptığını açıkladı. Holbrooke, daha önce de zaman zaman gündeme gelen anlaşma iddiasını yalanladı. 

Hartmann, görevi sırasında mahkemeye Karadziç'in tutuklanmasına yol açacak bol miktarda bilgi geldiğini ifade etti. Eski sözcü, Fransa ve ABD'nin yanı sıra İngiltere'nin de tutuklamayı engellediğini kaydetti. Hartmann, Karadziç'in nihayet tutuklanmış olmasına, "ABD'nin onun mahkeme dışında olmasının bölgenin geleceği için bir engel olduğu kanaatine varmasının" yol açtığını belirtti. 
 

Karadziç, Srebrenika'da 8 bin Müslümanın katledilmesiyle Saraybosna'ya 43 ay süren kuşatmada 10 bin kişinin ölümüne yol açmakla suçlanıyor. 63 yaşındaki "Bosna Kasabı", insanlığa karşı suç işlemek, soykırım ve savaş suçu gibi 11 suçla itham ediliyor.  

  

Yorumlar