Duyuru

Kosova'nın tanınmaması Olimpiyat hayallerine engel oluyor

Kosova Haberleri

  /   587   /   03 Mart 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

Kosovalı sporcular judo, boks ve güreşte yarışabilirlerdi. Ancak taze bağımsız ülke, IOC kriterlerini karşılayana dek Olimpiyatlardan uzak durmak zorunda.

Southeast European Times için Priştine'den Linda Karadaku'nun haberi -- 11/08/08

photo

Kosova bayrağı Pekin'de dalgalanmayacak. [Arşiv]

Kosova Pekin Olimpiyat Oyunlarına katılmıyor. Yeni kurulan devlet, yeterli sayıda ülke tarafından diplomatik olarak tanınmayı ve en az beş uluslararası spor federasyonuna kabul edilmeyi başaramadı. Ülke şu anda iki federasyona üye.

Kosova Olimpiyat Komitesi başkanı Besim Hasani'ye göre, Kosovalı sporcular judo, boks ve güreşte madalya şansına sahiptiler. Ancak daha önce Doğu Timorlu sporculara izin verildiği gibi, Olimpiyat bayrağı altında bağımsız olaran mücadele etmeleri bile mümkün olmayacak.

Yedi Olimpiyat'ı anlatmış olan televizyon yorumcusu Agim Kasapolli, "Kosova'nın Pekin Olimpiyatları'na katılmasında başlıca çıkar siyasiydi. Kosova bayrağı yeni devletimizi temsilen orada dalgalanacaktı." dedi. Usta spiker, "en büyük hayalinin" Kosova'nın egemen bir devlet olarak Oyunlara katılmasını anlatmak olduğunu söyledi.

Kasapolli, en az bir Kosovalı atletin -17 yaşındaki judo yıldızı Maylinda Kelmendi- podyuma çıkabileceği görüşünde. Yorumcu, "Girdiği bütün Avrupa ve dünya şampiyonlarında madalya kazandı." diyor.

Boks da ülkenin geleneksel olarak güçlü olduğu bir alan. Kasapolli bu spor hakkında, "Kosova eski Yugoslavya'da beş yıl art arda şampiyon oldu." diyor.

"Yugoslav boks takımının %30 ila %40'ı Kosovalılardan oluşuyordu." diyen Kasapolli şöyle devam ediyor: "Örneği Aziz Salihu 1980 Moskova, 1984 Los Angeles -ki burada gümüş madalya aldı- ve 1988 Seul olmak üzere üç kez Olimpiyatlara katıldı. Diğer bir boksör, Mehmet Boguyevci dünya ikincisi oldu. Eski Avrupa boks şampiyonu Luan Krasniki Alman vatandaşı olmasına karşın Kosova kökenlidir."

Kosova dünya çapında güreşçiler de yetiştirdi; Mentaz Allaybegu eski Yugoslavya'da tanınmış bir çalıştırıcı oldu. Ancak güreş Kosova'da eskisi kadar güçlü bir durumda değil.

Umutlarına karşın, Kosova'nın uluslar geçidine katılabilmesi için önünd uzun bir zaman var. İlk önce kriterleri karşılaması gerekiyor. Bundan sonra da önce Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) yönetim kurulundan kabul, sonra da IOC genel kurulundan nihai onay alması gerekiyor.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar