Duyuru

Ankete göre BH'li gençler arasında işsizlik ve hoşnutsuzluk yaygın

Bosna Haberleri

  /   434   /   03 Mart 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

BH'li gençler arasında bu bahar yürütülen kapsamlı bir ankette, gençler arasındaki işsizlik oranının %50'yi aştığı ve pek çoğunun yurtdışında iş aramaya hazır olduğu ortaya kondu,

Southeast European Times için Saraybosna ve Split'ten Yusuf Ramazanoviç ve İvo Skepanoviç'in haberi -- 12/08/08

BH Gençlik Koordinasyon Komisyonu, BH'nin genç kamuoyunda yürütülen ilk kapsamlı anketinin sonuçlarını sundu.

Anketörler, yaşları 16 ile 30 arasında değişen 1500 vatandaşa ekonomik, siyasi ve toplumsal konularda sorular sordular. Ankete katılan gençler işsizlik, konut ve eğitimi öncelikleri arasında saydılar.

İstihdam

Anketi düzenleyenler, BH'li gençlerinin %58,5'inin -herhangi bir AB ülkesinden dört kat yüksek bir rakam- işsiz olduğu ve çok sayıda gencin yabancı ülkelere gitmek üzere olduğunu buldular. Genç katılımcıların %57'si iş için geçici süreyle ülkeyi terk edebileceğini belirtti. Bu yurtdışında çalışma isteği, yurtdışına çıkmış genç sayısının düşük olmasına rağmen geçerli: katılanların %35'i yurtdışına hiç çıkmadığını belirtirken, yaşları 18 ile 30 arasında değişen katılımcıların %40'ının pasaportu bile bulunmuyor.

Katılımcıları yurtdışında çalışmayı düşünmeye iten bir diğer faktör de, sözde gri ekonomide iş güvenliğinin olmaması. Fena haber ajansına göre, beş genç işçiden birinin çalışma sözleşmesi bulunmuyor.

Konut

İş bulma sorunu gençlerin kendi evlerini kurmada karşılaştığı zorluklara katkıda bulunuyor. Yaşları 16 ile 30 arasında değişen katılımcıların %85'i aileleriyle yaşadığını belirtti. Konut sorununu, iş bulmadan sonra en kötü ikinci sorunları olarak belirttiler.

Eğitim

Gençler BH'nin eğitim sisteminden de hoşnutsuzlar. Çoğu üniversitelerdeki donanım eksikliği ve uygulamalı eğitim noksanlığından duyduğu memnuniyetsizliği dile getirdi. Gençler okulu bırakmalarının başlıca nedeni olarak maddi sorunları gösterdiler. Diğer yanda, ister yerel eğitim sistemi yüzünden veya ister ona rağmen olsun, ankete katılan iki kişiden biri İngilizce, beş kişiden biri de Almanca biliyor.

Kayıtsızlık

Cesaret kırıcı gerçeklerin katılımcılar arasında yaygın bir kayıtsızlığa neden olduğu görülüyor. Gençlerin sadece %7'si takım sporlarında yer almış. Yaşları 16 ile 30 arasında değişen her dört kişiden üçü, yakın tarihli bir savaştan doğmuş bir ülkede siyasetle ilgilenmediğini öne sürdü. Seçim verilerine göre, 2006 genel seçimlerine gençlerin katılım oranı %47 idi; etkileyici olmamasına rağmen 2002 ve 2004'teki katılım oranının iki katı olan bir rakam.

Komisyon Başkanı Nadya Lutvikadiç, "Veriler korkutucu değil ve bazı uluslararası örgütlerin gençlerin %60'ının BH'yi kalıcı olarak terk etmek istediğini rapor ettiği birkaç yıl öncesinden çok daha iyi. Fakat bu bulgular BH Bakanlar Kurulu'nu insan kaynaklarını BH'nin bir öz varlığı olarak korumak için en kısa sürede gençlik politikaları oluşturması yönünde uyarmalıdır." dedi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar