Duyuru

UNMIK yeniden yapılanmaya başladı; personel %70 azaltıldı

Kosova Haberleri

  /   410   /   03 Mart 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

Kosova'daki geçici sivil idare organı UNMIK, BM Güvenlik Konseyi'nin 1244 sayılı Kararı uyarınca Haziran 1999'da kurulmasından yaklaşık on yıl sonra bu hafta kapsamlı bir personel azaltımına başladı.

Southeast European Times için Priştine'den Blerta Foniqi-Kabashi'nin haberi -- 13/08/08

photo

[UNMIK]

UNMIK, Kosova'nın başına getirilmesinden dokuz yıl sonra tarihinin en büyük personel azaltımına bu hafta başlayacak. UNMIK sözcüsü Alexander İvanko 11 Ağustos Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Önümüzdeki birkaç gün içinde, UNMIK personeli azaltılacak ve sözleşmelerinin sonlandırıldığı konusunda bildirim alacaklar." dedi.

Süreç, sözleşmelerinin zaten sonuna gelmiş olanlarla başlayacak. İvanko, "İlk safhada Kosova'dan kaç BM personelinin ayrılacağı bilinmiyor." demesine karşın, gözlemciler personelin %70'inin çıkmasını bekliyorlar. Bununla, eski Sırp eyaletinde yaklaşık 600 UNMIK personeli kalacak.

UNMIK, Kosova'da BM yetkisi altında faaliyet gösteren geçici sivil idare. Misyon dört bölüme veya sütuna bölünmüş durumda. 1. Bölüm BM ana polis ve adalet sektörü; 2. Bölüm BM Sivil Yönetimi; 3. Bölüm AGİT liderliğindeki demokratikleşme ve kurum inşası ve 4. Bölüm AB liderliğindeki yeniden yapılanma ve ekonomik kalkınmadan meydana geliyor.

Kosova'nın 17 Şubat'taki tek taraflı bağımsızlık ilanı sonrasında, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon Kosova'daki UNMIK varlığının yeniden yapılandırılacağını duyurdu. UNMIK'in yetkilerinin büyük bölümü yerel kurumlara devredilirken, sınırlı yargı ve polis yetkileri yeni AB misyonu EULEX'e aktarılacak.

Bu dokuz yıl içinde UNMIK hem Kosovalı Arnavutlar hem de azınlık Kosovalı Sırplar tarafından eleştirilere mazur kaldı. En büyük sorun altyapının yeniden inşa edilmemesi, ki bu da elektrik dağıtımının dengesiz olduğu anlamına geliyor. Kosova kurumlarına yetki devrinin yavaşlığı, yolsuzluk iddiaları ve insan hakları ihlalleri misyona yöneltilen eleştirilerin artmasına neden oldu. İftiracılar UNMIK'i bir ekonomik kalkınma stratejisi uygulamamakla da eleştirdiler.

Gözlemciler yeniden yapılanmanın Aralık ayına kadar tamamlanmasını bekliyorlar. AB güvenlik sorumlusu Javier Solana, EULEX misyonunun sonbahara kadar tamamen yerleşmiş ve faaliyete hazır hale gelmesinin beklendiğini söyledi.

Misyonda dört toplum polisi birimi de dahil olmak üzere 2000 polis memuru, savcı ve hakim yer alacak.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar