Duyuru

Türkiye ve Balkanlar Ramazan'a aynı gün başlıyor

Türkiye Haberleri

  /   439   /   03 Mart 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 
Türkiye ve Balkan ülkeleri, Ramazan'ı 1 Eylül'de karşılama kararı aldı.
Perşembe, 07 Ağustos 2008 17:29


Dünya Bülteni / Haber Merkezi 

Balkan ülkeleri, Bosna, Sırbistan, Makedonya, Karadağ ve Slovenya'daki İslam dini yetkilileri, Ramazan ayını aynı gün olan 1 Eylül'de başlatma kararı aldılar. 

Bosna Diyaneti yetkilisi Subhi Wassim, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Ayın hareketine bağlı ayların başlangıcını belirlemek için astronomik hesaplamalara uyacağız. Böylece Bosna'da Ramazan'ın ilk günü 1 Eylül'de başlayacak" dedi. 

Bosna'nın 3.8 milyonluk nüfusunun yüzde 40'ı Müslümanlardan meydana geliyor. Komşu Sırbistan'da ise yaklaşık 500 bin Müslüman yaşıyor. Sırbistan'daki Müslümanlar Bosnadakilerle aynı gün Ramazan'ı karşılayacaklar ve oruç tutmaya başlayacaklar. 

Sırbistan İslam İdaresi basın sorumlusu Hajrudin Baliç, "Kendimizi Bosna'daki Dini İdare'nin bir parçası olarak görüyoruz. Bütün çalışmalarımızı onlarla koordine ediyoruz" dedi. 

Hırvatistan İslam Birliği de Bosna ile aynı gün Ramazan ayını karşılama kararı aldığı belirtildi. 

Makedonya'da toplam 2 milyonluk nüfusun yüzde 33'ünü Müslümanlar oluşturuyor ve Makedonya Müslümanları da, Ramazan başlangıcını Türkiye ile birlikte karşılama kararı aldı. 

Makedonya Diyanet Teşkilatı'ndan öğretmen Afrim Alija, "Makedonya İslam Şeyhliği ve Türkiye'deki Dar el Ifta bütün İslami olayları birleştirmeyi kabul etti ve bunlar astronomik hesaplamalarla tayin edilecek" dedi. 

Müslümanların 2 milyonluk toplam nüfusun yüzde 2.4'ünü oluşturduğu Slovenya'da da Ramazan ayı 1 Eylül'de başlayacak.

Karadağ Müftüsü Yusuf Gjoken, ülkede 140 bin Müslüman bulunduğunu belirterek toplam nüfusun yüzde 20'sini oluşturduğunu kaydetti. Karadağ'da Ramazan'ın başlangıcı Bosna ve Türkiye ile birlikte koordinasyonla kararlaştırılacak. Gjoken, "Komşu ülkelerde yaşıyoruz, ve oruç başlangıcında uyuşmamamız yanlış olur. Balkanlarda Müslümanların birliği bölgedeki bütün İslam idarelerinin birinci önceliği" ifadesini kullandı. 

  

Yorumlar