Duyuru

Sırplar, Kosova-Osetya karşılaştırmaları üzerine diplomatik çıkmaza girdiler

Sırbistan

  /   477   /   04 Nisan 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

Priştine ve Tiran'daki liderler Kosova ihtilafıyla Abhazya ve Güney Osetya ile ilgili kavga arasında herhangi bir bağlantı olduğunu reddederken, Sırplar kendilerini bir diplomatik çıkmazda buldular.

Southeast European Times için Priştine'den Linda Karadaku'nun haberi -- 14/08/08

photo

Sırbistan'ın Kosova Bakanı Oliver İvanoviç, "Uluslararası ihtilaflar güç, şiddet ve uluslararası hukuk ihlalleriyle çözülemez." dedi. [B92]

Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu 12 Ağustos Salı günü ülkesinin içinde bulunduğu durumun Abhazya ve Güney Osetya da dahil olmak üzere dünyanın başka hiçbir bölgesiyle kıyaslanamayacağını söyledi. Seydiu, Kosova'nın farklı tarihi, hukuki, siyasi ve anayasal özellikleriyle nevi şahsına münhasır bir vaka olduğunu belirtti.

Seydiu, "Kosova'nın bağımsızlığına karşı olanlar, Kosova'yı başka çözümlere emsal göstermek istiyorlar, fakat bu savların farklı bir şeyi kanıtladığını düşünüyorum." dedi. Başbakan Yardımcısı Hayredin Kuki de aynı tutumu yineleyerek, Kosova'nın "özel bir vaka" olduğunu vurguladı.

Bu arada Sırbistan kendisini diplomatik açmazda buluyor. Gürcistan "toprak bütünlüğü" iddiasıyla harekete geçip Rusya bölgeyi sözde zulümlere karşı korumak için asker gönderirken, Belgrad kilit bir müttefiki yabancılaştırmakla Kosova konusundaki tutumunu zedelemek arasında seçim yapmak durumunda kalıyor.

Belgrad merkezli B92 sitesi Çarşamba günkü yazısında, "Sırbistan'ın Gürcistan'daki durumu Kosova'nın bağımsızlığına karşı sürdürdüğü diplomatik savaşta kullanması mantıklı olur." diyerek şöyle devam ediyor: "Fakat bunu yaparak, Belgrad kendisini içinden çıkılmaz bir durumda bulabilir:

Toprak bütünlüğü ilkesini savunmak zorunda kalır, ki bu da Belgrad'a verdikleri destek BM Güvenlik Konseyi'ne dayanan Moskovalı yetkililer ile anlaşmazlığa yol açar." B92'nin yazısında, "Öte yandan Güney Osetya ve Rusya'yı desteklemek ise "Belgrad'ın Kosova'nın bağımsızlığına karşı argümanlarını zedeler." ifadesi yer alıyor.

Sırbistan'ın Kosova Sekreteri Oliver İvanoviç, dünyanın her iki ihtilaftan da alacağı bir "ders" olduğunu ileri sürdü. İvanoviç, "Uluslararası ihtilaflar güç, şiddet ve uluslararası hukuk ihlalleriyle çözülemez." dedi.

Ancak Kosova analisti İlir Dugolli'ye göre, Gürcistan ve Kosova vakaları birbirinden tamamen farklı. Dugolli, "Bu konuda çizilen paraleller yanlıştır." dedi.

Kosova Politika Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü üyesi Dugolli, "Kosova eski Yugoslav Federasyonu'nda eşit temsile sahipti; nihai statüsünün çözülmesini bekleyen uluslararası bir mandaydı. Kosova halkının özgürlük isteği sorgulanamaz, bunu sevmeyen veya kabul etmeyen kişiler tarafından bile." dedi.

Bu arada Kosova'nın komşusu Arnavutluk toprak bütünlüğü açısından Gürcistan'ı desteklemekle birlikte Kosova'nın özel bir vaka olduğu konusunda da ısrar ediyor. Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa, Tiran'ın Gürcistan'ın bütünlüğü ve egemenliğini tamamen desteklediğini ve Kosova ile her türlü paralelliğe karşı olduğunu söyledi. Berişa, azınlıkların askeri müdahaleyi haklı çıkarmak için kullanılamayacağını da ekledi. "Azınlıklar her yerde var; azınlıklar kullanılacaksa, askeri güç kullanılacaksa, uluslararası düzen ciddi tehlike altında demektir."

Dışişleri bakanlığı bütün tarafları her türlü ilave gerginliği önlemeye çağırdı.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar