Duyuru

Makedonya'da insan hakları ihlalleri sürüyor

Makedonya

  /   552   /   04 Nisan 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

Makedonya'da polis dayakları azalma gösterse de, insan hakları ihlallerinin daha da azalması için toplu bir çaba gerekecek.

Southeast European Times için Üsküp'ten Dmitar Bocevski'nin haberi -- 14/08/08

photo

AB'nin Makedonya Temsilcisi Erwan Fouere, "Uygun bir yasal çerçeve son derece önemli, ancak asıl iyileşme ancak kanunların uygulanması sağlandığı ve personel uygulamaları ve alışkanlıkları değiştiğinde gerçekleşecektir." dedi. [Arşiv]

2008'in ilk yarısını kapsayan STK raporlarında, Makedonya'da insan haklarıyla ilgili şikayetlerin çoğunun kentsel müdahale birimlerinin -Makedonya'daki Alfa ve içişleri bakanlığına bağlı Özel Çevik Görev Birimi- attığı ağır dayakları kapsadığı belirtiliyor.

Polis kaynaklı insan hakları ihlallerinin çoğu bildirilmiyor. Bunun çeşitli nedenleri olması, halkın polise ve yargı sistemine karşı güven eksikliğini gösteriyor.

En çok cesaret kırıcı olan şey de, mahkemeye giden vaka sayısının azlığı ile davacı lehinde verilen karar sayısının daha da azlığı. Bir çok mağdur kişisel ve ailesel korkular veya taciz tehidid yüzünden dava açma konusunda isteksizlik gösteriyor. Kötü üne sahip yargı verimsizliği ve ağır bürokrasi de insanların haklarını arama konusunda cesaretlerini kırıyor.

Ancak Her Şey Adil Yargı İçin Koalisyonu, Vatandaş İnisiyatifi Merkezi, Demokratik Gelişim ve Seçim Merkezi ve BM'nin İşkenceyle Mücadele Komitesi ile işbirliği içinde Roman Kadın Hakları Forumu - Arka, insan haklarını destekleme amaçlı bir proje uygulayan STK'lardan bazıları.

2004 yılından bu yana mağdurlara ücretsiz adli yardım sağladılar. STK'lar içişleri bakanlığının İç Denetleme Bölümüne şikayette bulunma, halk ombudsmanı ile toplantılar, dava açma, gerekli tıbbi belgelerin mahkemede sunulması ve diğer faaliyetlerde yardım ederek mağdurlara yol gösteriyorlar.

Her Şey Adil Yargı İçi Koalisyonu'ndan Anica Tomiç Stojkovska, "2006 yılında 62 şikayet sahibi polis tarafından fiziksel zararın yanı sıra kaba ve profesyonellik dışı davranış bildirdi. 2007'de 51 polis kötü muamele vakası yer alırken, bu yılın ilk yarısında 27 yeni vaka ortaya çıktı. Azalan bir trend görmemize rağmen, ortadan kalkmasına daha çok yol var." dedi.

Makedonya ve Fransa'nın ombudsmanlar İcet Memeti ve Jean-Paul Delevoye ve AB'nin Makedonya temsilcisi Erwan Fouere arasında yapılan bir toplantıda, insan haklarını korunmasında gelecekte rehberlik edebilecek bazı ifadeler ortaya atıldı.

Delevoye, "Şeffaflık, işkenceye karşı kullanılabilecek en verimli araçtır. Birisi tutuklandığında, bu insan hakları kaybı anlamına gelmemelidir. Örneğin Fransa'da, ombudsman her hafta hapishaneler ve ceza kurumlarını denetleyen vatandaşlar görevlendirmektedir." dedi.

Fouere de, "Bu ülkede adalet, özgürlük ve güvenlik alanında pek çok reform devam ediyor, ancak gerçek bir dönüşüm meydana gelmesi için polis memurları, idari ve cezaevi personelinin tavrında bir değişim olmalıdır. "Uygun bir yasal çerçeve son derece önemli, ancak asıl iyileşme ancak kanunların uygulanması sağlandığı ve personel uygulamaları ve alışkanlıkları değiştiğinde gerçekleşecektir." dedi.

İçişleri bakanlığına bağlı İç Denetleme Bölümü insan hakları durumunu nasıl gördüğü konusunda bilgi vermeyi defalarca reddetti.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar