Duyuru

AK'nin yargı raporları, etkisiz bir deja-vu mu?

Romanya

  /   794   /   04 Nisan 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

Avrupa Komisyonu'nun Rumen yargı sistemi hakkında hazırladığı son ilerleme raporunda üst düzey yolsuzluğun kökünün kazınması yönünde çağrıda bulunuluyor. Fakat blogcular şunu merak ediyorlar, bu raporlar gerçekten etkili mi?

Southeast European Times için Bükreş'ten Paul Ciocoiu'nun derlemesi -- 15/08/08

photo

AK, Rumen yargı sistemini izlemeye devam edeceğini söylüyor. [Gabriel Peterscu]

Avrupa Komisyonu'nun (AK) Romanya hakkında geçen ayın sonunda yayınladığı son raporda, yetkililer yolsuzlukla mücadele çabalarını artırmaları yönünde teşvik ediliyorlar. Raporda, Romanya'nın işleyen bir sistemin bütün temel unsurlarını yerlerine yerleştirdiği, ancak temelin kırılgan olduğu belirtiliyor. AK, Romanya'nın yargı sistemi ve yolsuzlukla mücadele çabalarını izlemeye devam edeceğini söylüyor.

Rafaela More "AK raporu, hayatta değişen bir şey yok" başlıklı blog yazısında, "Medya bunu sabırsızlıkla bekledi, büyük br zevkle parçalamaya hazır bir şekilde. Siyasiler Dolly Kasırgası misali. Vatandaşlarsa 'Ben demiştim' diyebilecekleri bir oyun gibi. Bugünlerde herkesin bahsettiği ünlü AK raporu bu işte, yeni hiçbir şey getirmeyen bir rapor." diyor.

Demostene de aynı kafada. "AB bizi kolay yola götürüyor; sürekli tekrarlanan bu eleştirilerin Bükreş'teki siyasi manzarada bazı değişikliklere yol açmasını umut ediyor. Bunun işe yarayacağından kuşkuluyum." diyen yazar şöyle devam ediyor: "Her rapordan sonra, bazıları kendilerini Brüksel aşkına seslerini yükseltmek zorunda hissediyor, bundan sonra da normale dönüyorlar. Bükreş muhtemelen Avrupalıların kullandığı dilden giderek daha fazla sıkılıyor."

Blogunda alaycı bir üslupla "Şşşt! Sessiz olun! Kapalı kapılar ardında bir yolsuzlukla mücadele devam ediyor." diyen Alandra şöyle devam ediyor: CSM (Yüksek Hakim Kurulu) ülkedeki bütün mahkemelere eski dosyaları bir sonraki rapor çıkana kadar kapatma zorunluluğu getiren tebliğler gönderecek, bize de onların bizim yararımıza çalıştıklarına dair güvence veren broşürler gönderilecek."

Antonio Momoc RadioLynx siyaset blogunda, "Yolsuzlukla mücadele sadece kağıt üzerinde olduğu için, en büyük suçlular nadiren zan altına giriyor ve asla kovuşturulmuyorlar. Avrupalı Müdür, çelişkili bir şekilde zaten alışkın olduğumuz bir şeyi izlemeye ve Romanya'yı reform sürecinde desteklemeye karar verdi ... çünkü halk yasalara uyulması ve hukukun üstünüğüne duyduğu güveni kaybediyor. Aslında [o güveni] kaybedeli çok oldu." diyor.

Mardare de, "Bu raporlar mevsimlerin gelişi kadar sıradan. Bir yerde, bir zaman, bir şeyin olacağını biliyoruz ve bunun olmasını bekliyoruz. Yine de bunun nasıl olacağını merak ediyorum; AK'nin bir gün bizi bu uyuşukluktan kurtarması gerekiyor." diyor.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar