Duyuru

Türk Polisi Kosova Polisini Eğitiyor

Kosova Haberleri

  /   1487   /   04 Nisan 2014, Cuma

 Yazdır

  


 
 



Dünyanın en genç devleti olan Kosova'nın iç güvenliğini sağlayan polisini, Birleşmiş Milletler Polis Gücü (UNMIK) bünyesinde görev yapan Türk Polis Birliği eğitiyor.

 

Kayseri, Gaziantep, Malatya, Edirne başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanından gelen Türk polisler, Kosova polisine önce yerinde eğitim veriyor, ardından Türkiye'ye davet ederek Ankara'da çeşitli eğitimlere tabi tutuyor.

 

UNMIK bünyesinde görev yapan 147 kişilik Türk Polis Birliği, geçtiğimiz Haziran ayında yeni anayasasını kabul eden dünyanın en genç devleti Kosova'nın polisini eğitiyor. Ülkede halen UNMIK bünyesinde 2 bin polis görev yapıyor. Türkiye, ABD'nin ardından Kosova'da en fazla polise sahip ülke konumunda yer alıyor. Türk Polis Birliği, ülkede sadece güvenliği sağlamıyor. Kosova halkına yönelik bir çok çalışmaya imza atıyor.

 

Türk polisler, 10 bin kişilik Kosova polis teşkilatına eğitim hizmeti veriyor. Kosova'da görev yapan UNMIK Polisi Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tekinbaş, başkent Priştine'de, N'Bayraktarlar' olarak bilinen Gazimestan Türbesi'ni onardıklarını söyledi. Kosova Savaşı'nda şehit düşen 2 kişinin mezarının bulunduğu türbedeki mezar taşlarının kimliği belirsiz kişilerce balyozlarla kırıldığını belirten Tekinbaş; "Bizler burada sadece Birleşmiş Milletler'in (BM) bize verdiği görevi yerine getirmiyoruz. Halkın sorunlarına da yakından ilgiliyiz. Kosova halkının gelerek dua ettiği mezarları onardık. Türkiye Emniyet Genel Müdürlüğü'nden gelen 500 alkolmetreyi Kosova Polis Hizmetleri'ne hibe ettik. 10 bin kişilik Kosova Polis Hizmetleri (SHPK) mensupları şimdiye kadar 140 alkolmetre cihazına sahipti. Halkın yararlanacağı kütüphane kurduk. Özellikle Ramazan aylarındoa halka erzak yardımı dağıtıyoruz. Bazı bölgelerdeki tapu kadastro işlemlerini bile biz yapıyoruz." dedi.

 

UNMIK Polisi Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tekinbaş, Kosova polisini bugüne kadar olduğu gibi her alanda destekleyeceklerini ve Kosova ile Türk polisi arasındaki eğitim anlaşması uyarınca Kosova Polisi'nin Kosova'da ve Türkiye'de eğitimlerinin devam edeceğini kaydetti. Mustafa Tekinbaş, Kosova polis teşkilatına gözaltına alma, sorgulama, istihbarat toplama gibi konularda eğitim verdiklerini belirterek; "Öncelikle burada verdiğimiz eğitimlerle sınırlı kalmıyoruz. Ülkemize davet ettiğimiz Kosova polislerine her türlü eğitimi veriyoruz. Türkiye burada ABD'nin ardından en çok polisi bulunduruyor. Halkın sorunlarını yakından takip ediyoruz. Türkiye'yi temsil etme gibi bir payemiz var. Tüm arkadaşlarımla birlikte burada Türk milletini en güzel şekilde temsil ediyoruz" diye konuştu.  (trakyanethaber.com) 

  

Yorumlar