Duyuru

Saraybosna Film Festivali başladı

Bosna Haberleri

  /   1226   /   04 Nisan 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

Bu yılki Saraybosna Film Festivali'nde 15 programda 170 film gösterilecek. Dünyanın dört bir yanından gelen katılımcılar Güneydoğu Avrupa bölgesinden belgeseller, uzun metrajlı filmler ve kısa filmler görme olanağına sahip olacaklar.

Southeast European Times için Saraybosna'dan Envesa Hociç-Kovac'ın haberi -- 15/08/08

photo

Saraybosna Film Festivali 15 Ağustos Cuma akşamı başladı. [Envesa Hociç-Kovac]

14. Saraybosna Film Festivali (SFF), 15 Ağustos Cuma günü Bosna-Hersekli (BH) Aida Begiç'in yönetmenliğini yaptığı bir Bosnalı-Alman-Fransız-İran ortak yapımı olan uzun metrajlı "Snow" ("Kar") adlı filmin gösterimiyle perdelerini açtı. Prömiyeri bu yılki Cannes Film Festivali'nde gerçekleştirilen film Semaine de la Critique programında Büyük Ödülün sahibi oldu.

Bu yılki SFF'de, dünyanın dört bir yanından gelen sanatçıların elinden çıkma, çoğu bağımsız yapımlar olan 174 filmlik bir seçki sunuluyor. Filmler 15 program altında sunulacak: Yarışma Filmleri, Yarışma Kısa Filmleri, Mercek Altında, Yarışma Belgeselleri, Todd Haynes Anısına, Panorama, Panorama Belgeselleri, Yeni Akımlar, Yeni Akım Kısa Filmleri, Açık Hava, Çocuk Programı, Gençler Arenası, Tümü Kısa, Özel Gösterimler ve Saraybosna Film Kenti.

ABD'li aktörler Kevin Spacey ve Orlando Bloom, 23 Ağustos'a kadar sürecek olan festivale katılacak ünlülerden bazıları.

Festivalin başlıca amacının bölgesel film sektörü ve onun tanıtımı ve gelişimi olması sonucunda, etkinlikte 62 bölgesel yapım gösterilecek. Ana etkinlik, Arnavutluk, Avusturya, BH, Bulgaristan, Karadağ, Yunanistan, Hırvatistan, Kıbrıs, Macaristan, Makedonya, Malta, Romanya, Sırbistan, Slovenya, Türkiye ve Kosova'dan film yapımcılarına açık olan Yarışma Programı.

Yarışma Programının uzun metrajlı bölümünde, En İyi Film, Jüri Özel Ödülü, En İyi Kadın Oyuncu ve En iyi Erkek Oyuncu olmak üzere dört ödül için on film yarışacak.

Bu yılki yarışmacılar "We've Never Been to Venice" ("Venedik'e Hiç Gitmedik") (Slovenya), "Buick Riviera" (Hırvatistan-BH); "The Fourth Man" ("Dördüncü Adam") (Sırbistan); "Girls" (Kızlar") (Macaristan); "Delta" (Macaristan); "Dot" ("Nokta") (Türkiye); "Benim Marlon'um ve Brando'm" (Türkiye), "Autumn" ("Sonbahar") (Türkiye-Almanya), "Kino Lika" (Hırvatistan) ve "March" ("Mart") (Avusturya).

Yarışma Programının kısa film kısmında En İyi Film ve Özen Mansiyon için 16 bölgesel kısa film yarışacak.

Belgesel kısmında, En iyi Film ve İsviçre dışişleri bakanlığının kaynak sağladığı İnsan Hakları Ödülü için 15 bölgesel belgesel yarışacak. Festivalin diğer ödülleri en iyi kısa film için Prix UIP, EDN Yetenek Ödülü, CICAE Ödülü, Seyirci Ödülü ve FIPRESCI Jüri Ödülü.

SFF ve sektör bölümü olan CineLink Co-Production Market Güneydoğu Avrupalı film yapıcımları, prodüktörler ve yönetmenlerin en iyi uzun metrajlı film ve çalışmalarını uluslararası dağıtımcılar, TV satın alımcıları ve festival programcılarına sunuyorlar.

Bugüne kadar Cinelink'in çabalarıyla 12 film yapıldı ve bunların ikisi bu yılki Yarışma Programında gösterilecek.

BH'nin en büyük kültür etkinliklerinden biri olan SFF her yıl 100 binin üzerinde katılımcıyı ağırlıyor.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar