Duyuru

UNMIK mal varlıklarını EULEX'e devretti

Kosova Haberleri

  /   1069   /   04 Nisan 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

Kosova'daki varlığını önemli ölçüde küçültmek üzere harekete geçen UNMIK, Pazartesi günü Priştine'de EULEX ile mallarının bir kısmının kurulacak AB misyonuna devredilmesini öngören bir anlaşma imzaladı.

(AFP, VOA, Beta, New Kosova Report, B92, Sırp Hükümeti- 18/08/08; FT - 17/08/08; BM Haber Merkezi - 15/08/08)

photo

Kosova'daki BM misyonu sorumluluklarının bir çoğunu AB misyonuna devredecek. [Resim: SETimes]

UNMIK, Kosova'daki mallarının bir kısmını gözlemcilerin önümüzdeki birkaç ay içinde tamamen işlevsel hale gelmesini bekledikleri yeni AB hukuk misyonu EULEX'e devreden bir anlaşmayı 18 Ağustos Pazartesi günü imzaladı.

EULEX'in basın ve halkla ilişkiler dairesi başkan yardımcısı Karin Limdal AFP'ye verdiği demeçte, "Teknik anlaşma UNMIK'e ofis alanı, araçlar ve diğer donanım gibi malları bize devretmesi için yeşil ışık yakmaktadır." dedi.

UNMIK söz konusu anlaşmayı New York'taki BM genel merkezinin hareketi onaylamasından üç gün sonra imzaladı. Geçen ay, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon Kosova'nın 17 Şubat'taki bağımsızlık ilanı sonrasındaki planında öngörüldüğü üzere UNMIK'i yeniden yapılandırma sürecini devam ettirmeye karar vermişti.

Ban'ın bu yılın başında önerdiği değişiklikler kapsamında, UNMIK önümüzdeki birkaç ay içinde önemli ölçüde küçülecek.

UNMIK birinci başkan yardımcısı Nicholas Haysom Cuma günü Priştine'de yaptığı açıklamada, "Küçülme, bir ölçüde BM'nin eski rolünü yerine getiremiyor olmasının getirdiği bir realitedir. Biz de bu realiteye ayak uydurmak zorundaydık." dedi.

Misyon görevlerinin daha büyük bir kısmını yerel kurumlara devrettiği için, planın uygulanmasının %70'lik bir personel küçülmesine yol açması bekleniyor. Bu süreç bir çok bileşen ve ofisi ortadan kaldıracak.

EULEX başkanı Yves de Kermabon Temmuz ayı başlarında yaptığı açıklamada, BM'nin UNMIK'i yeniden yapılandırma kararıyla oluşumun önündeki bir takım engeller kalkacağı için, bütün misyon personelinin sonbahar sonuna kadar tamamen yerleşmiş ve çalışmaya hazır hale gelmesini beklediğini söyledi.

AB üye ülkeleri, 27 ulustan oluşan bloğun Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası kapsamında oluşturulmuş en büyük sivil misyon olan EULEX'i kurmaya, Kosova'nın Sırbistan'dan bağımsızlık ilanından bir gün önce karar verdiler. Misyon Priştine'deki hükümete başta polis, yargı ve gümrük alanlarında olmak üzere hukukun üstünlüğünü sağlamada yardımcı olacak. Zamanla, EULEX 3 bin (1900 uluslararası ve 1100 yerel) civarında bir personele ve faaliyetlerinin ilk 16 ayı için 205 milyon avroluk bir bütçeye sahip olacak.

Kosova bugüne kadar 20'si AB'nin 27 üye ülkesi arasından olmak üzere 45 ülke tarafından diplomatik olarak tanındı.

Ancak Sırbistan ve Rusya bağımsızlığa karşı durmaya devam ediyorlar. Bu ülkeler, yeniden yapılanma planının BM Güvenlik Konseyi veya Belgrad'ın onayı olmadan hayata geçirilmesinin 1244 sayılı Kararı ihlal ettiği görüşündeler.

Sırbistan'ın Kosova bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada devrin "yasadışı bir eylem" olduğunu söyledi.

Bu konuda ülkesinin Belgrad'a "en enerjik desteği" vereceğine söz veren Rusya'nın Sırbistan Büyükelçisi Aleksandr Konuzin, Moskova'nın Ban'dan açıklama isteyeceğini belirtti.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar