Duyuru

Bosnalı Sırplardan ırkçı marş

Bosna Haberleri

  /   1164   /   04 Nisan 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

Bosnalı Müslüman milletvekillerinin sembollerin ırkçı ve ayrılığı körükleyici olduğu itirazlarına rağmen Bosna Sırp Cumhuriyeti parlamentosu dün geç saatlerde yeni ulusal marş ve ulusal armayı kabul etti. 

1992-95 savaşına son veren Dayton barış anlaşması ile daha önce çok kültürlü olan Bosna iki özerk bölgeye ayrıldı. Sırp Cumhuriyeti ile Müslüman-Hırvat Federasyonu. 

2006'ya kadar her bölgenin kendisine ait ulusal arma ve marşı vardı. Ancak Anayasa mahkemesi ulusal marş ve armalarda Sırp, Hırvat ve Müslüman etnik gruplar eşit temsil edilecek şekilde değişiklik yapılabileceğini bildirdi. 

Bosnalı Sırp özerk cumhuriyetinin yeni ulusal marşında "Sırp Cumhuriyeti" yerine "Cumhuriyetim" deniliyor ayrıca Sırp Cumhuriyetinin "Parlayan güneşin, saygın ve iyi insanların yaşadığı ülke" olduğu ileri sürülüyor. Marşın sözlerinde Bosna'dan hiç bahsedilmiyor. 

Bosna Müslüman milletvekilleri marş sözlerinin Sırp Cumhuriyeti'ni tam bir devlet olarak tanımladığını belirterek konuyu parlamentoya getireceklerini ve yüksek mahkemelere götüreceklerini söylediler. 

Sırpların yeni ulusal armalarında geleneksel Sırp sembolü olan iki başlı kartal bir arslan tarafından tutulmuş durumda. Müslüman ve Hırvat sembolleri ise armada yer almıyor. Geleneksel Müslüman sembolü küçük bir zambak şekli, Hırvat sembolü ise kırmızı-beyaz satranç tahtası şekli. 

Resmi rakamlara göre, Müslümanlar, Sırp Özerk Cumhuriyeti nüfusunun yüzde 10'unu oluşturuyor. Savaş öncesinde ise bundan üç misli fazlaydılar. 

Müslüman-Hırvat Federasyonu henüz yeni marş ve armayı kabul etmedi. Ancak geçici bir çözüm olarak, merkezi devlet sembolleri kullanılıyor. 
 

Kaynak: Reuters 

  

Yorumlar