Duyuru

AB, Bulgaristan'a yolsuzlukla mücadeleyi hızlandırması yönünde baskı yapıyor

Bulgaristan

  /   720   /   04 Nisan 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

Avrupa Komisyonu'nun Bulgaristan'a yapılan milyonlarca avroluk yardımı fonların kötüye kullanıldığı şüphesiyle askıya almasından bir ay sonra, AB'nin yolsuzlukla mücadele dairesi başkanı Perşembe günü Sofya'yı dolandırıcılık ve yolsuzluğa son vermede daha somut sonuçlar göstermeye çağırdı.

(SNA, Dnevnik, Mediapool, Europe.bg - 22/08/08; AFP, AP, SNA, Dnevnik, Mediapool, OLAF, Bulgar Hükümeti - 21/08/08)

photo

AB'nin Yolsuzlukla Mücadele Dairesi (OLAF) Genel Müdürü Franz-Hermann Bruner Sofya'da. [AB]

AB'nin Yolsuzlukla Mücadele Dairesi (OLAF) başkanı 21 Ağustos Perşembe günü Sofya'ya yaptığı iki günlük ziyaretin başlangıcında yaptığı açıklamada, Bulgaristan'ın dolandırıcılık ve yolsuzlukla mücadeledeki etkinliğini bu yılın sonuna kadar artırması gerektiğini söyledi.

Franz-Hermann Bruner Bulgaristan'ın AB fonlarının yönetiminden sorumlu Başbakan Yardımcısı Meglena Plugçieva'nın daveti üzerine ülkeye gelişinden önce yaptığı açıklamada, "Belli değişiklikler yapıldı. Şimdi beklediğimiz şey ise sonuçlar." dedi.

Gezinin amacı, AB'nin Bulgaristan'daki mali çıkarlarını koruma amaçlı tedbirler konusunda görüşmekti.

Geçtiğimiz ay, Avrupa Komisyonu (AK) yolsuzluk ve üç katılım öncesi program kapsamında yer alan fonların kötüye kullanımını gerekçe göstererek yaklaşık 500 milyon avroluk yardımı dondurdu. Bu karar, daha önce 300 milyon avrodan fazla kaynağın benzer endişeler üzerine askıya alınması sonrasında geldi. Bulgaristan, harekete geçmediği takdirde başka yaptırımlara da maruz kalabileceği yönünde uyarıldı.

Bruner, "Bulgaristan'da, yargı prosedürlerinin yanı sıra fonların geri kazanımında dolandırıcılık ve yolsuzlukla mücadelede net ve somut bir sonuç görmemiz gerekiyor." dedi.

OLAF başkanı Başbakan Sergey Stanişev ile Perşembe günü yaptığı görüşmede, Bulgaristan'ın yargı sisteminin çalışmalarında önümüzdeki birkaç ay içinde "daha dinamik bir iyileşme" olması yönündeki umutlarını dile getirdi.

Bruner, içişleri ve adalet bakanları Mihail Mikov ve Meglena Taçeva ile de temaslarda bulundu.

Taçeva gazetecilere verdiği demeçte, AB'nin "soruşturmaların ilerlediği, davaların mahkemelere intikal ettiği ve cezalarla sonuçlandığını görmek istediğini" söyledi.

Bakanın Bruner ile görüştüğü konulardan biri de Bulgaristan'ın Avrupa'dan gelen yardım fonlarının suistimalinde yer aldığından şüphelenilen firmaların bir listesini hazırlama planıyla ilgiliydi. Taçeva, firmaların bu listeye alınma kriterlerinin tanımlanmasında OLAF'tan uzmanlık yardımı alınacağına söz verdi.

Cuma günü Bruner ile yaptığı görüşme sonrasında konuşan Başsavcı Boris Velçev, Bulgaristan'ın AK'nin 23 Temmuz tarihli eleştirel gözlem raporunda tanımlanan sorunları çözebileceğini kanıtlayabileceğinden emin olduğunu söyledi.

Velçev, ofisinin AB'nin Yolsuzlukla Mücadele Dairesiyle olan iletişimini daha iyi hale getireceğine de söz verdi.

Bruner Cuma günü Devlet Ulusal Güvenlik Dairesi başkanı Petko Sertov ve Maliye Bakanı Plamen Oreşarski ile de temaslarda bulundu.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.
 

 

  

Yorumlar