Duyuru

Arnavutluk zorunlu askerliği 2010 yılına kadar kaldıracak

Arnavutluk Haberleri

  /   1372   /   04 Nisan 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

Arnavutluk hükümeti ordusunu profesyonel ve NATO üyelik şartlarına uygun hale getirmek amacıyla bu alanda kapsamlı bir reform gerçekleştiriyor.

Southeast European Times için Tiran'dan Jonilda Koci'nin haberi – 21/08/08

photo

Arnavutluk'ta askerlik mecburiyeti kalkıyor. [Getty Images]

1 Ocak 2010'dan itibaren Arnavutluk'ta zorunlu askerlik hizmeti ortadan kalkacak. Söz konusu girişim, ülkenin NATO üyelik şartlarını yerine getirdikten sonra katılmayı umut ettiği İttifakın gerektirdiği reformlar kapsamında yer alıyor.

Parlamento söz konusu reformu başlatan bir yasayı geçen hafta kabul etti. Yasa, Arnavutluk silahlı kuvvetlerinin ABD Savunma Bakanlığının yardımıyla ordusunu teknolojik olarak geliştirmek ve 2010 yılına kadar tamamen profesyonel hale getirmek amacıyla başlattığı bir program kapsamında yer alıyor. Başbakan Sali Berişa 13 Ağustos'ta yasanın kabulünden sonra yaptığı konuşmada, "Profesyonellerle dolu bir ordu [kurmak] istiyoruz." dedi.

Savunma Bakanı Gazmend Oketa, "Profesyonel bir ordu kurulması gençlere .. Arnavutluk silahlı kuvvetlerinde iş olanakları sağlayacaktır." dedi.

Hükümet halen yeni sistemde yer alacak askerlerin maaşlarını değerlendirmesine karşın, konut ve diğer avantajlara erişim gibi başka teşvikler de sağlayacak. Oketa, önümüzdeki aylarda ordunun lise mezunlarının kaydolabileceği çok sayıda başvuru merkezi açacağını belirtti.

Söz konusu reform askeri kariyer peşinde koşan gençlere de fayda sağlayacak. Profesyonel sisteme geçişle, Tiran merkezli İskenderbey Harp Okuluna çok sayıda bölüm eklenecek.

Askerlik hizmeti 1945'ten beri zorunlu olmasına karşın süresi zamanla değişime uğradı. Başlangıçta bu süre dört yıldı. 1954'te üç yıla düştü. 1972'de 27 aya, 1992'de de 18 aya indi. 1996 ise şu anki 12 aya kısaldı.

Ocak ayında hükümet silahlı kuvvetlerini 2013 yılına kadar %3 oranında küçültme planlarını açıkladı. Planlamacılar 2010 yılına kadar 14 bin 500 profesyonel askere ulaşmayı hedefliyorlar.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.
 

 

  

Yorumlar