Duyuru

Atina ile Üsküp, isim müzakerelerinde girilen çıkmaz konusunda birbirlerini suçladılar

Yunanistan

  /   609   /   04 Nisan 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

Yunanistan ile Makedonya arasında uzun zamandır devam eden isim anlaşmazlığıyla ilgili müzakereler sürüncemede devam ederken, çıkmaz sürüyor ve çözüm umudu zayıf.

(ANA-MPA, Kathimerini - 26/08/08; MIA, Dnevnik, ANA-MPA, B92, Focus Haber Ajansı, Kathimerini, ERT - 25/08/08; ANA-MPA, ERT - 24/08/08; Kathimerini, ERT - 23/08/08; Makfax - 22/08/08; AP, MIA, Makfax - 21/08/08; BM Haber Merkezi - 19/08/08)

photo

Makedonya ile Yunanistan arasındaki isim anlaşmazlığında görevli BM arabulucusu Matthew Nimetz, geçtiğimiz hafta Üsküp'te düzenlenen basın toplantısında konuştu. [Getty Images]

Yunanistan 26 Ağustos Salı günü yaptığı açıklamada, Makedonya'nın adı konusunda 17 yıldır devam eden anlaşmazlığa her iki tarafça da kabul edilebilir bir çözüme ulaşılmadıkça, bu ülkenin AB ve NATO üyeliğini engellemeye devam edeceğini söyledi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni özel bir televizyon kanalına verdiği röportajda, "İsim meselesine iyi komşuluk ilişkilerine temel oluşturacak şekilde bir çözüm bulunmadan, Avrupa veya Avrupa-Atlantik yolu söz konusu olamaz." dedi.

Ancak BM elçisi Matthew Nimetz'in geçen hafta bölgeye yaptığı gezi sonrasında, anlaşmazlık halindeki iki başkentten gelen sinyaller hızlı bir çözüm umudunun hiç olmadığı kadar uzak olduğunu gösterdi.

ABD'li diplomatın Üsküp ziyaretinden üç gün sonra, Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski Pazar günü yaptığı açıklamada Nimetz'in uzlaşma önerisini reddetti.

Gazetecilere verdiği demeçte Nimetz'in Perşembe günü sunduğu fikirlerden birisinin "tek bir ismin uluslararası alanda kullanılması olduğunu" söyleyen Gruevski şöyle devam etti: "Bu bizim için kabul edilemez bir şeydir ve biz de burada durduk."

Gruevski, bunun yerine Nimetz'e Makedonya'nın uluslararası alanda "Makedonya Cumhuriyeti", Yunanistan ile olan ikili ilişkilerinde ise özel bir ad kullanacağı ikili bir formülü Atina'ya önerme çağrısında bulunduğunu belirtti.

Başbakanın sözlerinin Makedonya Cumhurbaşkanı Branko Zrvenkovski'nin ofisinde şaşkınlıkla karşılandığı bildiriliyor.

Adı açıklanmayan bir kabine yetkilisi Dnevnik gazetesinin aktardığına göre Pazartesi günü, "Gruevski'nin bu konuda konuşması bizi şaşırttı." diyerek şöyle devam etti: "Makedonya çifte formülü Nisan ayındaki NATO zirvesinden önce resmen terk etmiş ve oraya Gruevski'nin de kabul ettiği "Makedonya Cumhuriyeti (Üsküp)" önerisiyle gitmiştir."

Nimetz'in Gruevski ile tartıştığı öneriler arasında "Kuzey Makedonya" ve "Yukarı Makedonya" adlarının da yer aldığı bildiriliyor. Nimetz bu yöndeki haberleri doğrulayan veya yalanlayan bir açıklamada bulumadı.

Ancak Atina, kabul edeceği tek çözümün Makedonya'nın her yerde kullanacağı ve ve coğrafi bir belirleyici içeren tek bir isim olduğunu sürekli olarak tekrarlıyor.

Nimetz'in geçen hafta önerdiğinin bildirildiği "Kuzey Makedonya" adını değerlendirmesi istenen Bakoyanni, Salı günü yalnızca bunun coğrafi bir belirleyici oluşturduğunu söyledi.

Gruevski haftasonu yaptığı açıklamalarda, Atina'yı BM aracılığındaki müzakere sürecini iç siyasette çıkar sağlamak için kasten engellemekle suçladı.

Yunan Kathimerini gazetesinde yer alan sözlerinde "Yunanistan'ın derin ve ciddi sorunları var." diyen başbakan şöyle devam etti: "Neredeyse iki haftada bir ciddi bir skandal patlak veriyor. Hükümet politikasını çözüm bulunmasını engelleyecek şekilde yapılandırıyor."

Bu sözlere gerek Bakoyanni gerekse Yunanistan'ın ana muhalefet partisi PASOK'tan sert tepki gelirken, parti sözcüsü Yorgo Papakonstantinu Makedonya'nın isim anlaşmazlığının çözümüne yardım etme niyetinin bulunmadığının bariz olduğunu söyledi.

Bakoyanni ise Salı günkü sözlerinde, "Bu ülkenin Avrupa ve Avrupa-Atlantik yolunda ilerleyememesinin sorumlusu Yunanistan değil Gruevski'dir." dedi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar