Duyuru

Srebrenica anneleri, soykırımı yeniden yaşadı

Bosna Haberleri

  /   712   /   04 Nisan 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 
Sırp kasap Karadziç'in yargılandığı duruşmayı takip eden Srebrenica ve Zepa anneleri, soykırım günlerini yeniden yaşadı.
Cuma, 29 Ağustos 2008 21:06


Dünya Bülteni / Haber Merkezi

Lahey'de bulunan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkan Radovan Karadziç'e, Srebrenica ve Zepa'da çocuklarını kaybeden anneler tepki gösterdi. 

Srebrenica ve Zepa Anneler Birliği'nin bulunduğu binada Karadziç'in yargılandığı duruşmayı televizyondan takip eden anneler, soykırım günlerini adeta yeniden yaşadı. O kötü günleri tekrar yaşadığını belirten Zumra Şehomeroviç, "Suçunu kabul edeceğini beklemedik. Mahkemeye giren Sırp katillerin oradan devamlı alçakça gülmelerine de alışığız. Bugün o katili izlerken soykırım gününü tekrar yaşadık. Dileğim oğlunu kaybeder de hayatının sonuna kadar onu arar" dedi. 

Savaşın ardından toplu mezarlıktan mezarlığa gittiklerini anlatan kadınlar, çocuklarını, torunlarını ve eşlerini hala bulamadıklarını söylediler.



Karadziç'e ve Birleşmiş Milletler'e (BM) tepkilerini dile getiren anneler, "Karadziç istediği kadar gülebilir, Bosna'nın bir yarısında etnik temizliği yapmayı başardı. BM, Karadziç'i destekler; yıllarca onu arıyoruz diyerek bizi avuttu. Onlar da ağzı kapalı gülüyorlar. Tabii ki gülerler, bizim acımız üzerinden yıllarca mahkemede çalışanlar iyi para kazanıyorlar. Savaşta hemen hemen her Sırp ailesinden bir savaş suçlusu çıktı ve Karadziç'i suçlamak, kendi oğlunu ya da babasını suçlamak anlamına geldiği için bugün kimi Sırp susar, kimi Karadziç'in kahraman olduğunu söyler, hatta bazıları buna gerçekten de inanır" diye konuştular.



Srebrenica katliamında ailesindeki bütün erkekleri kaybeden Sabra Kolenoviç ise, Lahey Mahkemesi'ne değil ama adalete inandığını söyleyerek, Karadziç'in de cezasını bulacağını belirtti. 
 

Kolenoviç, "9 bini aşkın erkeği bir günde katledecek insanın aklı sakat olmalı. Öyle bir insanın yaptığı katliama rağmen halen yaşadığına şaşıyorum. Bu da onun aklının tamamen bozuk olduğunun bir kanıtı daha. Savaşta hemen hemen her Sırp ailesinden bir savaş suçlusu çıktı ve Karadziç'i suçlamak, kendi oğlunu ya da babasını suçlamak demektir. Bu da kolektif suç değil mi, bu ulusal çılgınlık değilse nedir?" şeklinde konuştu.  

  

Yorumlar