Duyuru

'Karadziç'in yakalanması olayı bir sahtekarlık'

Bosna Haberleri

  /   732   /   04 Nisan 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 
Bosna Ordusu'nda Sırbistan'a karşı savaşan Sırp General Yovan Divyak, "Karadziç'in yakalanması olayı bir sahtekarlık" dedi.
Cuma, 29 Ağustos 2008 18:00


Dünya Bülteni / Haber Merkezi

Bosna savaşında Bosna ordusunda general olarak görev yapan Sırp Yovan Divyak (Jovan Divjak), savaş suçlusu olarak yargılanan Radovan Karadziç'in yakalanmasının sahtekarlık olduğunu söyledi. 

Sırp olmasına rağmen Bosna-Hersek ordusu için savaşan emekli General Divyak'ın bürosunda pek çok madalya ve takdirname bulunuyor. 

Kendi hayat hikayesi ile ilgili bir kitap yazılan Divyak, kendisiyle röportaj yapan İtalyan gazeteciye de yıllar önce Karadziç ile ilgili önemli bilgiler aktardı. Karadziç'in yargılanma süreci hakkında bilgi veren General Divyak, şöyle konuştu: 

"Karadziç hikayesi Birleşmiş Milletlerin sorumluluk ya da sorumsuzluk hikayesidir. Karadziç'in, Sırpların Bosna Hersek'i kendine alsın fikrinde savaşta bile durdurmayan BM'dir. Bosna Hersek Parlamentosunda savaş öncesi Karadziç'in meşhur bir cümlesi vardı ki Sırplar savaşı kazanırlarsa bir halkın bu topraklardan yok olacağı tehdidinde bulunuyordu. Karadziç'in yakalanması olayı da bir sahtekarlık. Çünkü Karadziç 10 yıl arandı, nerede olduğundan kimsenin haberi yoktu. Oysa adam 5 yıl Belgrat'ta yaşamış. Özgürce gezmiş hatta dergilere yazı yazmış ve ders vermiş. Bugün suçluluğunu kabul veya reddetmesi gerek ama mahkemeye gelmeyeceği konusunda da tahminler var. Mahkemeye gelirse, konuşsa da bütün kanıtlara rağmen diğer suçlular gibi suçluluğunu reddeder. Her şeyi Sırp halkı için yaptığına dair hikayeleri dinleyeceğiz. Komik gelen bir şey daha davanın durdurulmasını isteyeceğini söylüyor. Çünkü suçluluğunu ispatlayacak kanıt yok. Bunu da Bosna-Hersek topraklarında 4 yıl içinde bütün yaşananlara rağmen söylüyor. 2000 yılında hazırlanan davadan da görülüyor ki savaş genel komutanlığı yaptığı Sırp Cumhuriyeti ordusunun işlediği savaş suçları için Karadziç'in sorumlu olduğu açıktır. Bugün, yargılama başlarken Sırp halkı Karadziç'i bir kahraman olarak görür."



Karadziç'in Sırp Cumhuriyeti'nin kurucusu olduğunu belirten Divyak, sözlerine şöyle devam etti: "Bu yeni devletin kurulması için kendini feda eden Sırp kahramandır. Sonuçta Sırp Cumhuriyeti Bosna Hersek Anayasasıyla kabul edildi. Diğer taraftan, savaşta zarar görenler ve bu savaşı objektif olarak takip edenler için Karadziç, mahkemede yargılanması gereken adamdır" 

SAVAŞ ÖNCESİNDE YAŞANAN BARIŞ ORTAMININ YENİLENMESİ ÇOK ZOR 
 

Emekli General Yovan Divyak savaş öncesinde yaşanan barış ortamının tekrar yaşanmasının çok zor olduğunu belirterek sözlerini şöyle tamamladı: "Barışma süreci ön çalışmaları ister ki savaştan önceki ilişkiler yenilensin. Malesef, biz bugün ondan uzağız. Bosna Hersek'in önceden dünyada tanınmış olduğu simgesi dinler ve kültürler arası sınırsız toleransı artık bizde yok. Siyasi ortam değişmeyince yıldan yıla olduğumuz yerde dururuz, çünkü bu yönetim değişmez, değişmesi savaş öncesi hatalarını göstermek anlamına geliyor ki bunu hiç istemezler."  

  

Yorumlar