Duyuru

UNMIK, Priştine ve Belgrad arasında yeni müzakereler için çağrıda bulundu

Kosova Haberleri

  /   478   /   04 Nisan 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

UNMIK yeniden yapılandırılması sonrasında karar verici rolünü kaybetti; artık misyon Belgrad ile Priştine arasındaki denetimli müzakerelere odaklanacak.

Southeast European Times için Priştine'den Blerta Foniki-Kabaşi'nin haberi – 29/08/08

photo

UNMIK başkanı Lamberto Zannier müzakerelere katılacak. [UNMIK]

UNMIK sözcüsü Alexander İvanko 27 Ağustos Çarşamba günü yaptığı açıklamada, UNMIK'in yeniden yapılandırılmasıyla, misyonun yeni bağımsız devletteki karar verme yetkilerin kaybettiğini söyledi. İvanko, "UNMIK, 15 Haziran'dan beri anlaşmalar veya çözümler dayatacak bir konumda değildir." dedi.

Misyonun şu anki rolü Belgrad ile Priştine arasında diyaloğu teşvik etmek. UNMIK iki başkentin, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un belirlediği alanların ele alınacağı doğrudan müzakereleri arabulucular olmadan yürütmesini istiyor.

Ivanko, Priştine ile Belgrad arasında böyle bir diyaloğun UNMIK denetimiyle kolaylaşacağından emin. Sözcü, "Priştine ile Belgrad arasında üçüncü bir şahıs vasıtasıyla bir diyaloğumuz var, bu üçüncü şahsın UNMIK başkanı olması da şimdiden olumlu bir adımdır." dedi.

UNMIK söz konusu doğrudan müzakerelerin hemen başlamasını istiyor. Ivanko, "Aslında, bizim bakış açımızdan, böyle bir toplantının dün yapılması son derece yararlı olurdu, fakat Sırbistan hükümetinin tutumu yüzünden böyle bir toplantı elverişli değil." dedi.

Geçen hafta, UNMIK başkanı Lamberto Zannier Kosova Başbakanı Haşim Taki ile bir araya gelerek ona Zannier'in üçüncü şahıs olduğu mevcut kolaylaştırılmış müzakereler hakkında bilgi verdi. Ivanko, "Bir sonraki plan, UNMIK başkanının Eylül ayında Sırbistan'ın Kosova Bakanı Goran Bogdanoviç ile görüşmesidir." dedi.

Geçen ay, Kosovalı yetkililer Belgrad ile müzakerelere hazır olduklarını belirtmelerine karşın Sırbistan buna karşı çıktı. Dışişleri Bakanı İskender Hiseni Temmuz ayı sonunda yaptığı açıklamada, "Priştine, Belgrad ile çeşitli konularda pratik amaçlı müzakerelere girmeye hazırdır." diyerek şöyle devam etti: "Belgrad ile doğrudan görüşmelere hazırız."

Ancak aynı yetkililer, Kosova'nın bağımsızlığının gündemde yer almayacağını da yinelediler. Hiseni, "Kosova'nın bağımsızlığı pazarlık konusu değildir ve bir daha asla müzakere edilemez." dedi.

Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç Belgrad'ın Priştine ile görüşmeyeceğini söyledi. Jeremiç, "Kosova'nın ayrılıkçı geçici makamlarıyla müzakerelere girmeye hazır değiliz." dedi. Ancak Belgrad Kosova konusunu Ban ve diğer BM yetkilileriyle görüşecek.

Kosova Şubat ayında bağımsızlık ilan etti. Ülkenin şu anda 46 devletle diplomatik ilişkileri bulunuyor. Sırbistan ve müttefiki Rusya Kosova'yı bir Sırp eyaleti olarak görmeye devam ediyorlar.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar